MEĐUNARODNI FESTIVAL MUZIKE ARANĐELOVAC - Koncert - Tijana Đuričić, Irina Naumovska, Aleksandar Budimir

Izvor: Plakatt.com, 13.Mar.2012, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEĐUNARODNI FESTIVAL MUZIKE ARANĐELOVAC - Koncert - Tijana Đuričić, Irina Naumovska, Aleksandar Budimir

Muzička škola ,,Petar Ilić'', Arandjelovac
Saturday 17 Mar 19:00

Otvaranje četvrtog Međunarodnog festivala muzike u Aranđelovcu obeležiće, u subotu 17. marta u 19 časova, koncert Tijane Đuričić, sopran, Irine Naumovski, klavir i Aleksandra Budimira, harmonika. Program za glas, harmoniku i klavir šarenoliko slika predele Španije, Italije, Rusije i Francuske, te će uz poznate melodije poput Granade, Parla piu piano, Tamna je noć...slušaoci uživati i u modernijim delima Kurta Vajla (Kurt Weill) i Franka Angelisa. Zahvaljujući organizatoru Festivala, muzičkoj školi ,,Petar Ilić'' iz Aranđelovca, ulaz na koncert se ne naplaćuje.
BIOGRAFIJE:
Tijana Đuričić (1983) sopran, upisuje FMU u Beogradu 2005. godine u klasi prof. Nikole Kitanovskog, a studije nastavlja na FILUM-u u klasi prof. Radmile Bakočević. Osvoja nagrade na takmičenjima: Vojislav Vučković, Nikola Cvejić, Laza Jovanović… Koncertira u Srbiji (Beograd, Sombor, Zrenjanin, Pančevo, Smederevo, Lazarevac, Aranđelovac, Kragujevac, Ćuprija, Valjevo, Niš…) Bosni i Hercegovini (Banja Luka), Italiji (Firenca), Francuskoj (Pariz), Nemačkoj (Roštok, Berlin) i Japanu (Tokijo). Debitovala je 2009. godine ulogom Stanke u operi ,,Na uranku'' S. Biničkog. Radila je sa dirigentima: Fermani, Medaković, Tasić, Janoski, Savić, Injac, Nešić i protekle dve godine učestvovala je u projektima: Put ka belkantu, Hajdn u Londonu, Šuman i njegovi dvojnici, Viva l'opera, Passion Espanola, Muzika srca, Puccini Magic, Svetlost i zvuci. Zajedno sa kolegama iz Švedske (Đuro Živković, kompozitor), Srbije (Milica Sekulić, klavir, Jovan Bogosavljević, violin) i Japana potvrđuje uspešnu muzičku saradnju serijom predavanja i koncertom u okviru projekta ,,Savremena muzika Srbije i Japana’’ u Tokiju 2011. godine. Maja 2011. premijerno izvodi dela Hidekja Kozakure, sa pijanistkinjom Jelenom Đajić-Levajac na humanitarnom koncertu posvećenom Japanu u Kolarčevoj zadužbini. Novembra 2011. izvodi program ,,Les sons du miel’’ sa pijanistkinjom Vesnom Vukotić-Holland u Parizu, a 2012. godinu započinje serijom koncerata ,,Zvuci meda’’ sa harfistkinjom Tamarom Dobranić. Trenutno priprema performans posvećen Kurt Weill-u. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu.
Aleksandar Budimir, harmonika, niže i srednje muzičko obrazovanje završava u klasi prof. Ljubinke Barbarić u Beogradu. Upisuje Muzičku akademiju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 2009. Godine u klasi prof. Radomira Tomića. Od ove godine je u klasi prof. Zorana Rakića. Do sada je učestvovao na raznim događajima,prijemima,takmičenjima,koncertima i postigao izvanredne rezultate kao sto su nagrade od 2005. do 2009. na festival ,,Dani harmonike" u Smederevu, ‘’Zvezdane staze" u Kragujevcu i Lazarevcu. Slušao je i učestvovao na seminarima najuglednijih svetskih izvođaca i profesora: Jurij Jastrebov,Jurij Šiškin,Vladimir Besfamiljnov, Mika Vairinen...Rado nastupa kao solista, u kamernima sastavima kako na brojnim takmicenjima tako i na koncertima (Srbija, BiH, Nemačka). Povremeni je član kulturno umetnickih društava i horova.
Irina Naumovska je rođena u Skoplju 1983 godine. Nižu i srednju muzičku školu završila je u Muzičko-baletskom centru „I. N. Luj“ u Skoplju u klasi Nadežde Požarickaje Pejsahove. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je u 2006. godini i završila specijalističke studije u 2007. godini u klasi prof. Jokut Mihailović. Iste godine upisala je doktorske studije. U toku školovanja posećivala je seminare, majstorske kurseve i sarađivala sa profesorima i umetnicima: Ari Vardi, Hiroko Nakamura, Mišel Brof, Vladimir Vijardo, Naum Štarkman, Pavel Nersesjan, Noel Flores, Mati Raekalio, Lori Sims, Arbo Valdma i dr. U oblasti kamerne muzike usavršavala se kod profesora Elizabete Vilson, Ženi Zaharieve i Mihaela Cetlina. Irina Naumovska nastupala je na koncertima, takmičenjima i završnim koncertima master klasa u Francuskoj, Maleziji (Kuala Lumpur i Pinang), Americi, Japanu, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Rusiji, Austriji, Portugalu, Španiji, Češkoj, Nemačkoj, Maroku, Srbiji i dr.Osvojila je 7 međunarodnih prvih i drugih nagrada na takmičenjima u: Kraljevstvu Maroku, 1998. u kategoriji do 35 godina; Francuskoj, 1997; Italiji 1995, 1996; Srbiji 1996; Bugarskoj 1996. Dobitnik je 7 prvih nagrada na državnim takmičenjima u Makedoniji (1992-2001). Nastupala je na međunarodnim festivalima u Italiji, 2000; Ohridu, 2002 i 2008; Portugalu, 2003; Skoplju, 1998 i 2004; Austriji, 2005; Nemačkoj, 2006; Japanu 2007.Prvi solo resital održala je 1997 godine. Nastupala je sa Makedonskom Filharmonijom u 1998. i 1999 god; sa Švajcarskim simfonijskim orkestrom „Kamerata Švajc“ u 2009; sa Austrijskim simfonijskim orkestrom „Koncertferajnigung“ u 2010. i 2011. god. Druge značajnije koncerte imala je u Stokholmu, Goslaru, Hamamatsu, Ohridu, Beogradu, Skoplju, Lucernu i Beču (1998-2012). Realizovala je audio i video zapise u Maleziji, Maroku, Makedoniji, Švajcarskoj i Austriji. Dobitnica je i Nagrade grada Skoplja „13 Noemvri“, 1996; Nagrade „Klimentina Rafajlovska“, 2000 god. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu dodelio joj je nagrade: „Olga Mihailović“, 2005, „Katarina Aćimović“, 2006. i „Emil Haek“, 2008. godine. Članica je Klavirske duo asocijacije u Tokuju, Japan.
PROGRAM:
1. A.Lara - Granada
2. F.Obradors - El Vito
3. J.Gade – Jalousie tango
4. V. Malih – Toccata
5. Н. Богословский – Тёмная ночь
6. В. Соловьёва-Седого – Подмосковные вечера
7. E. Derbenko - Preludium i Toccata
* 8. R.Falvo – Dicitencello vuie
9. L. Bovio / E. De Curtis – Tu ca nun chiagne
10. T.Valente – Passione
* 11. N.Rota – Parla piu piano (Speak softly)
12. K. Weill – Je ne t’aime pas
13. K.Weill – Youkali

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.