Izložba fotografija: Primenjena nostalgija

Izvor: Plakatt.com, 15.Dec.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba fotografija: Primenjena nostalgija


Dom Omladine, Beograd
Tuesday 15 Dec 08:00 - 30 Dec 14:00

Autori: Sanja Knežević i Agnete Bretan
Dom omladine Beograda/15-30.12.2009.
'PRIMENJENA NOSTALGIJA' PONOVO SPAJA BEOGRAD SA EVROPOM
Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Švedske Frank Belfrage otvoriće u utorak, 15. decembra, izložbu fotografija Beograda i Stokholma - 'Primenjena nostalgija', u Domu omladine Beograda, sa početkom u 19 časova.
Beograd i Stokholm naćiće se 'rame uz rame' zahvaljujući autorima, Sanji Knežević i Agneti Bretan. Sanja je u septembru posetila Stokholm, dok je Agneta u oktobru provela pet dana istražujući Beograd. Obe su tražile sličnosti ova dva grada, koje su predstavljene na 30 fotografija.
Ovo je četvrta izložba u okviru projekta 'Primenjena nostalgija', koja za cilj ima promociju evropskih vrednosti u Srbiji, ali i predstavljanje Srbije Evropi. Projekat se realizuje u vreme šestomesečnog predsedavanja određene države Evropskom unijom. Do sada, kroz 'Primenjenu nostalgiju', Beograd je pronašao sličnosti sa Lisabonom, Parizom i Pragom.
Nosilac ovog projekta je Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije, uz podršku Evropskog pokreta u Srbiji, Ambasade Švedske u Beogradu, Ambasade Srbije u Stokholmu i Doma omladine Beograda. Podršku projektu pružili su i Švedski institut, Jat Airways, BS Procesor i Epson.
Izložbom 'Primenjena nostalgija Stokholm-Beograd' obeležiće se i završetak predsedavanja Švedske Evropskom unijom. Građani će imati priliku da je pogledaju sve do 30. decembra 2009. godine, u Domu omladine.
Sanja Knežević rođena je 1984. godine u Beogradu. Diplomirala je fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu I radi kao dokumentarni fotograf. Njene fotografije su su objavljene u različitim časopisima, uključujući National Geographic za Srbiju, NRC Holland, British Economist, kao i na različitim web sajtovima. Nagrađivana je na mnogim izložbama u Srbiji (YU Press Photo 2007. i na repubilčkim izložbama 2006. i 2009). U oktobru 2009. godine njene fotografije su predstavljene na Balkan film festivalu u Amsredamu.
Agnete Bretan je rođena 1966. godine u Geteborgu, Švedska. Znanje je stekla u međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku i Školi fotografije u gamlebiju, Španija. Radi kao slobodni fotograf u Štokholmu od 2000. godine. Uglavnom se bavila fotografijom kao urednik, reporter i portretista. Član je poznatog švedskog Centra za fotografiju kao i fotoagencija Scanpix i Siver.
Više informacija o projektu PRIMENJENA NOSTALGIJA možete pronaći na sajtu http://www.primenjenanostalgija.com

Nastavak na Plakatt.com...






Povezane vesti

Maksim Ferhagen u Beogradu

Izvor: Beta, 16.Dec.2009, 11:35

BEOGRAD, 16. decembra 2009. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen boravi u sredu u jednodnevnoj poseti Srbiji posvećenoj unapredjenju saradnje dve zemlje...Ferhagen će tokom posete Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom srpske diplomatije Vukom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.