Sveti Trifun: Vremenske prilike prognoziraju godinu! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 13.Feb.2024, 21:41

Sveti Trifun: Vremenske prilike prognoziraju godinu! (VIDEO)

Svet slavi Dan zaljubljenih, a kod nas se slavi i poštuje Sveti Trifun. Vremenske prilike na ovaj dan prognoziraju kakva će biti godina. 

U trećem veku nove ere u Kampsadi, u Frigiji, živeo je Sveti Trifun, kog je Bog dao dar čudotvorstva, pa je molitvom izlečio mnoge bolesti, veruju hrišćani. Sveti Trifun je predanju, iscelio i ćerku rimskog cara Gordijana, čiju duševnu bolest niko nije mogao da izleči. Car je zbog toga nagradio Svetog Trifuna ali je on sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << dao sirotinji.

Sveti Trifun je zaštitnik poljskih useva i vinogradara, a za njega se vezuju razna verovanja.

Srpska pravoslavna crkva ustanovila je molitveni čin koji se vrši na njivama ili baštama ukoliko se dogodi šteta od štetočina.

Kada se vrši ovaj čin, uzimaju se ulje iz kandila Svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu, vinograd... i pored ostalog čita i zaklinanije Svatago mučenika Trifuna.

Vinogradari na ovaj dan idu u vinograde, orezuju lozu i zalivaju poneki čokot vinom da bi vinogradu vratili snagu nakon zimskog perioda.

Tako se priziva prolećno bujanje, a Svetog Trifuna zbog toga na istoku naše zemlje nazivaju "Orezač" ili "Zarizoj".

Ukoliko na dan Svetog Trifuna padaju kiša ili sneg, godina će biti rodna i kišna. Sa druge strane,ako je vreme vedro, veruje se da će godina biti nerodna i sušna.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vino i ljubav – 14. februar između Svetog Trifuna i Svetog Valentina

Izvor: Luftika.rs, 14.Feb.2024, 10:04

Četrnaesti februar, na neki način, ujedinjuje hrišćane – dok pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Trifuna, rimokatolike ovaj dan asocira na Svetog Valentina.. Prema predanju, Sveti Trifun rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u siromašnoj porodici i bio je veoma pobožan od najranijeg detinjstva.. Kao...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.