Patrijarh: Na KiM se može živeti u slozi i ljubavi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Na KiM se može živeti u slozi i ljubavi

Srpski patrijarh Irinej izjavio je nakon vidovdanske svete liturgije u porti manastira Gračanica da je Vidovdan, dan radosti i tuge, ali da je radost je veća.

"Danas se raduje narod Kosova i Metohije. Onaj hrabri narod koji je ostao na ovim svetim i blagoslovenim prostorima, da ih čuva, osvećuje svojim molitvama. Da otvara svete hramove i da prisustvuje svetim liturgijama ove blagoslovene srpske zemlje", kazao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, ta radost nije samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihova, nego je to radost celoga roda srpskoga.

"Došli smo da ohrabrimo ovaj hrabri narod koji je ostao na Kosovu i Metohiji. Njihov život nije nimalo lak. Oni se bore za malo slobode i za malo mesta pod ovom nebeskom kapom. Moramo im svim snagama pomoći da opstanu. Da se održe. Da im se vratimo. Pogotovo oni koji su ovde vekovima živeli da se vrate na svoja ognjišta, svojim svetinjama", rekao je patrijarh.

On je dodao da Srbi znaju da sa njima žive, ne od juče, i njihova braća Albanci.

"Kažem braća. Mi ih zovemo i dužni smo da ih zovemo braćom, pa čak i prijateljima svojim. A Gospod je taj koji će suditi da li su bili braća i da li su nam bili prijatelji. Ali je bitno da mi budemo braća njihova i prijatelji njihovi. To nas Gospod uči da ljubimo bližnje svoje, a oni su nam bližnji, i ne samo njih nego čak i neprijatelje svoje", poručio je vernicima Irinej.

On je apelovao na jedinstvo.

"Budimo braćo i sestre jedinstveni. Snaga naša je samo u jedinstvu, ali i u dobru. Zato braćo Kosovci i Metohijci nemojte se deliti i svađati nego budite jedinstveni u duhu,u mislima i Gospod će biti sa nama", poručio je patrijarh.

On je dodao da Srbi brinu o "svom svetom Kosovu" i da čine sve što od njih zavisi da Kosovo jeste, kao što je bilo i da bude srpsko Kosovo.

"Šta je Srbije bez Kosova i Metohije, to je mrtvac bez duše i srca. Samo sa Kosovom i Metohijom jeste sveta Srbija", ocenio je on i dodao da se na Kosovu i Metohiji može živeti u slozi i ljubavi, a ne u mržnji koja svakoga ubija.

Patrijarh srpski Irinej služio je danas liturgiju, a povodom Vidovdana na spomeniku palim kosovskim junacuma, sa vladikama Srpske pravoslavne crkve (SPC) parastos kome je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.