Izvor: Blic, 03.Apr.2024, 15:08

Hoće li KAFANA postati srpsko kulturno dobro: U njoj je rođeno prvo pozorište, bioskop, stvarana je država, a i dan-danas srpski kafanski duh je nešto POSEBNO

Mesto hedonizma, centar društvenog života, majka građanskog društva - tako bi moglo da se opiše šta znače kafane Srbiji i našoj kulturi. One su mesta u kojima su se osim ljubavi i prijateljstva, rađale brojne institucije, poput pozorišta, političkih partija, pa čak i države. Mnoge od njih obeležile su istoriju brojnih gradova i sela, ali i živote velikog broja ljudi. Zbog svoje uloge u srpskoj istoriji, kulturi i društvu, Institut za filozofiju i društvenu teoriju pokrenuo je inicijativu da kafana i kafanska kultura postanu kulturno nematerijalno dobro.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.