Cveće za 8.mart

Izvor: BKTV News, 08.Mar.2012, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cveće za 8.mart

Danas je 8. mart, Dan žena,znate da se ženama uglavnom poklanja cveće ali postavlja se pitanje koje je to najprikladnije za ovaj praznik.
Cveće na prvom mestu, možemo razvrstati spram boje, pa tako, možemo istaći njegovu simboliku u odnosu na boju. Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cveća, ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života. Bela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << lepote, zelena razumevanja i saosećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti. Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cveća ima svoju simboliku.
U daljem tekstu, ćemo vam pomoći, da tumačeći značenja, najrasprostranjenijih vrsta cveća, pravilno odaberete ono koje treba poklonite, u skladu saprilikom (za koju ga poklanjate).
Ruže predstavljaju cveće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje poseduju širok spektar primenljivosti na mnoge prilike i životne situacije, u kojima se poklanjaju. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada ređe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljajući ukorenjenosti tradicionalnih verovanja, neverstva i ljubomore. Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamnoljubičaste ruže, deluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg. Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti.

Orhideja simboliše želju za uspehom i posebnost. Ovaj nežni cvet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama , koji leže u bolnici, kako bi im se poželeo što brži oporavak. Takođe, možete ga pokloniti I nekome kome želite uspeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25000 do 30000 vrsta orhideja.

Narcis može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.
Ljiljan predstavlja simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičansva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. Beli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.
Magnolija označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvet beo, ona je znak nevinosti. Ako je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i verovanje po kojem magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.
Mimoza je znak sigurnosti, to jest, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obeležjima. Mimoza sa zlatnožutim cvetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.
Tulipan (lala) je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a beli opraštanje.
Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.
Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta.
Ljubičice su znak odanosti i vernosti. Bele ljubičice označavaju skromnost.
Đurđevak je simol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti.
Ciklama je cvet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost.

Visibabe su simbol nade, utehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.
Zumbuli simbolišu vernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.
Hortenzije označavaju srdačnost, a šalju se obično kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjave saučešća.
Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.
Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.
Božur je simbol časti i bogatstva, a takođe može da simbolizuje i srećan brak i prosperitet.
Bambus koji je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje spoljnu odbranu i zaštitu srca.
Cveće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepoverenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava setu.
Hrizanteme su cveće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi, piše AdriaTalk.
Izvor: savremenazena.rs
Tweet
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.