Zbog korona virusa putnici iz Italije na niškom aerodromu prolaze detaljnu kontrolu

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2020, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog korona virusa putnici iz Italije na niškom aerodromu prolaze detaljnu kontrolu

Kontrola na niškom Aerodromu "Konstantin Veliki" koji je sa Italijom povezan sa tri avio-linije, stroža je zbog korona virusa, a granični sanitarni inspektor Raša Milanov pojašnjava da putnici koji dolete prvo prolaze termovizijsku kontrolu, a ako je potrebno temperatura im se meri i beskontaktnim termometrom. Oni koji su boravili u zaraženom području, a temperatura im je veća od 38, nakon epidemiološke ankete idu u izolaciju zbog lečenja.

Nadležni kažu da još >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nema zaraženih korona virusom u Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić poručio je da ne treba paničiti i da je najbolji lek sapun. Niš povezana sa Italijom sa 3 avio-linije; foto: Flickr/David

Kako bi se širenje novog virusa sprečilo na aerodromima su kontrole putnika detaljne, a tako je i na niškom aerodromu na koji sleću avioni iz Rima, Bolonje i Milana, odnosno iz države u kojoj je vanredna situacija i do sada 322 obolelih od korona virusa.

Granični sanitarni inspektor Raša Milanov pojašnjava proceduru, koja pre svega podrazumeva merenje telesne temperature.

Svim putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 na međunarodnim aerodromima u Republici Srbiji, pa i na Aerodromu KV u Nišu, prilikom izlaska iz aviona uručuje se zdravstveno upozorenje. Zdravstvena upozorenja uručuje granični sanitarni inspektor u saradnji sa organima granične policije - pasoška kontrola i u saradnji sa aerodromskim osobljem - dodaje Milanov. Putnici koji dolaze iz zaraženih područja prolaze detaljnu kontrolu; ilustracija; foto: Vanja Keser

Postavljene su i termovizijske kamere i one mogu da otkriju povišenu temperaturu putnika, kaže Milanov, a ukoliko je potrebno svim putnicima koji dolaze iz zaraženih područja sanitarni inspektor meri telesnu temperaturu i beskontaktnim termometrom.

Putnici koji imaju povišenu telesnu temperaturu do 38,0oC, a koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 ili su boravili u područjima intenzivne transmisije virusa u prethodnih 14 dana, a imaju povišenu telesnu temperaturu više od 37,0 oC, a manje od 38,0 oC, granični sanitarni inspektor intervjuiše u odvojenoj prostoriji - dodaje Milanov.

Milanov kaže da se tada utvrđuje da li imaju znake bolesti disajnih organa, da li su bili u kontaktu sa obolelom osobom ili sa nekim za koga se sumnja da ima korona virus, kao i da li su radili ili bili u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su bili "sumnjivi" pacijenti.

U zavisnosti od toga određuju se dalji koraci. Putnici koji dolaze iz zaraženih područja prolaze detaljnu kontrolu; ilustracija; foto: Vanja Keser

Ukoliko granični sanitarni inspektor utvrdi da su sva tri kriterijuma negativna putniku izdaje rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i upućuju uz detaljne instrukcije i zdravstveno upozrenje da se jave u neki od instituta ili zavoda za javno zdravlje radi dalje epidemiloškog praćenja. Putnici koji imaju povišenu telesnu temperaturu iznad 38,0oC, a koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 ili su boravili u područjima intenzivne transmisije virusa u prethodnih 14 dana posle sprovedene epidemiološke ankete, stavljaju se u izolaciju radi lečenja - pojašnjava.

Oni koji dolaze iz žarišta epidemije, a ne pokazuju nikakve simptome bolesti, dodaje inspektor, idu u karantin i na pregled kod lekara specijaliste epidemiologije.

Kako je saopštio Institut "Batut" do 26. februara u svetu je prijavljeno 81.027 obolelih od infekcije izazvane novim korona virusom, a 2.763 njih je umrlo.

U Evropi je zabeleženo 383 obolelih - najviše u Italiji (322), a osim u Kini korona virus je registrovan u 33 zemlje, što je 4 više nego prethodnog dana, kao i na brodu u japanskoj luci Jokohama.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Detaljna kontrola na niškom aerodromu za putnike iz Italije - svi sa temperaturom preko 38 stepeni idu u izolaciju

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Feb.2020

Zbog "korona virusa", za putnike iz Italije na aerodromu "Konstantin Veliki", koji je sa Italijom povezan sa tri avio-linije, Rim, Bolonja i Milano, sprovodi se stroža zdravstvena kontrola, u vidu termovizijske kontrole, a temperatura im se meri i beskontaktnim termometrom, ako postoji potreba...Ako...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.