Za smanjenje broja novozaraženih potrebne nedelje

Izvor: B92, 20.Jul.2020, 10:09

"Za smanjenje broja novozaraženih potrebne nedelje"

Melburn -- Za smanjenje broja novozaraženih korona virusom u Melburnu biće potrebno nekoliko nedelja, uprkos delimičnim merama karantina.

To je izjavio načelnik australijskog medicinskog štaba Pol Keli.

Vlasti u državi Viktorija, čija je prestonica Melburn, prijavile su 275 novih šlučajeva zaraze korona virusom u poslednja 24 sata, što predstavlja značajan pad u odnosu na prethodni dan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je novoobolelih bilo 438, preneo je Rojters.

Načelnik australijskog medicinskog štaba Pol Keli je za ABC radio rekao da će biti potrebne nedelje kako bi se usporilo širenje virusa, a brojke o novozaraženima vratile na one kakve su zabeležene poslednji put u junu, a koje su se kretale od ispod deset do nekoliko desetina.

On je rekao da iskustvo pokazuje da je potrebno najmanje dve nedelje da mere daju rezultate.

U Australiji je od početka pandemije zabeleženo oko 11.800 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih su posledica preminule 123 osobe, znantno manje nego u drugim zemljama.

U većini saveznih država Australije virus je uspešno eliminisan, ali je u toku prošlog meseca došlo do porasta broja zaraženih u Viktoriji, i to najviše u njenoj prestonici.

Zbog toga su u Melburnu uvedene delimične mere karantina, koje će biti na snazi šest nedelja ukupno, kao i obavezno nošenje maski u javnosti.

Osim u Viktoriji, do porasta broja zaraženih došlo je i u Novom Južnom Velsu, gde je u toku prethodnog dana zabeleženo 20 novih slučajeva.

Nadležni organi u ovoj državi nisu uspeli da lociraju neke klastere, a vlasti su apelovale na građane da ne putuju bez preke potrebe i da ne koriste javni prevoz.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan izjavila je da razmatra da pooštri mere socijalnog distanciranjima u gradovima kao što je Sindej, ukoliko se trend rasta broja novoobolelih nastavi i u narednim nedeljama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.