Izvor: Radio 021, 10.Jun.2020, 11:33

Uskoro prvi rezultati studije o kolektivnom imunitetu, odziv ispitanika manji od očekivanog

Prvi preliminarni rezultati studije o kolektivnom imunitetu na virus korona u Srbiji, trebalo bi uskoro da budu saopšteni javnosti, ali kako se vidi iz dosadašnjih analiza, tek pet odsto testiranih ima antitela na koronu.

Od 15. maja u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" na antitela na virus korona testirano je 498 uzoraka, pišu Novosti.

"Od ukupnog broja testiranih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tek kod 21 osobe detektovana su antitela koja su pokazatelj preležane bolesti", kaže za Novosti docentkinja dr Verica Jovanović, v.d. direktora Batuta.

Među prvih 57 osoba testiranih u Nišu, samo pet je imalo antitela, a u Subotici od 18 samo jedna osoba.

Još uvek se ne zna koliko je testova dosad urađeno u svim institutima, zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja od 1. juna, kada je počelo testiranje na lični zahtev, pa je i za zaključke rano.

"Na osnovu ovih podataka se ne može govoriti o prokuženosti virusom korona u opštoj populaciji, jer je za takvu procenu potrebno uraditi studiju na većem uzorku", navodi Jovanović.

Prvi sveobuhvatni preliminarni rezultati biće objavljeni uskoro, potvrđuje za Danas rukovoditeljka studije profesorka Tatjana Pekmezović. Kako objašnjava, protokol predviđa da se podaci javno predoče nakon što budu gotovi rezultati za prvih 1.000 ispitanika, a tim koji stoji iza studije je blizu tog broja.

Testiranje na antitela koja pokazuju da je osoba preležala koronu u Srbiji počelo je početkom maja i treba da obuhvati 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi koji se pozivaju na testiranje.

Tatjana Pekmezović kaže za Danas da je odziv ispitanika manji od očekivanog, ali da za to postoji razumevanje.

"Ovakve studije nisu česte u našoj populaciji, neki građani se uplaše kada ih lekar pozove, drugi ne smatraju da je to važno. Razloga za strah nema, zato što bezbednost ispitanika nije narušena ni na koji način. Osim toga, studija je odobrena od strane tri etička komiteta, tako da je privatnost ispitanika garantovana", ističe Pekmezović.

Ona dodaje da građani od studije imaju višestruku korist kako za svoju porodicu, tako i za zajednicu u celini.

"Porodica će saznati svoj status, a saznanje o nivou imuniteta je ključno za preventivnu strategiju u periodu koji nas čeka", zaključuje sagovornica Danasa.

Pored procene kolektivnog imuniteta studija treba da pokaže koliki je udeo asimptomatskih infekcija među obolelima.

Autor: Danas, Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Testiranje na antitela - brzo, bezbolno, bez prethodne pripreme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020

Prvi preliminarni rezultati studije o kolektivnom imunitetu građana Srbije na Kovid – 19, koje je počelo u maju i treba da obuhvati sedam hiljada porodica, uskoro će biti saopšteni javnosti. Odziv ispitanika je manji je od očekivanog, a na osnovu dosadašnjih podataka, ne može se govoriti o prokuženosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.