Izvor: Radio 021, 29.Mar.2020, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiju stiglo još 90 tona medicinske opreme

Drugi kargo avion "boing 747" sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu iz Kerale sa 90 tona medicinske zaštitne opreme koju je Srbija kupila za borbu protiv korona virusa.

Troškove transporta opreme u potpunosti je finansirala Evropska unija kao deo paketa vrednog 93 miliona evra za Srbiju koji je EU najavila, a koji obezbeđuje kako hitnu, tako i kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa, navodi se u zajedničkom saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva za evropske integracije.

Let, koji je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućio je najbržu moguću dostavu opreme i materijala, jer je korišćenjem ogromnog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeno je dragoceno vreme, a i troškovi.

"Evropa se bori u veoma teškoj situaciji. Na hiljade ljudi je zaraženo i na hiljade umire svaki dan. A u teškim vremenima moramo da se držimo zajedno. Vidimo sjajne pokrete solidarnosti po čitavom kontinentu i to nam puni srca. Ta solidarnost, naravno, obuhvata i Srbiju", naveo je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Ministarka Jadranka Joksimović je istakla da se čitav svet danas suočava sa nesvakidašnjim izazovom dok nekontrolisano širenje korona virusa predstavlja pretnju celom čovečanstvu.

"Naš uspeh u borbi protiv pandemije koronavirusa zavisi od naših akcija i postupaka, ali umnogome i od spremnosti naših međunarodnih partnera da nam u tome pomognu. Stoga sam veoma zahvalna EU, Kini, Norveškoj, Švajcarskoj i UN agencijama koje su u ovom teškom trenutku iskazale solidarnost sa Srbijom i stavile na raspolaganje svoje kapacitete kako bi nam pomogli da u zajedničkoj borbi zaustavimo moguće posledice po zdravlje naših građana i našu privredu", rekla je Joksimovićeva.

Posebno se zahvalila komesaru Oliveru Varheljiju na pozitivnom odgovoru na našu molbu i spremnosti da prenameni čak 93,4 miliona evra pomoći koja je namenjena kako nabavci i transportu medicinske opreme i materijala, tako i oporavku naše privrede.

Početkom nedelje EU je najavila paket od 93 miliona evra za Srbiju kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. On sadrži konkretne mere podrške Srbiji da se bolje opremi, mere koje će sačuvati živote, zaštititi najugroženije i pomoći očuvanju radnih mesta i malim privrednicima.

"Solidarnost na delu! Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Evropska unija platila transport: Još 90 TONA medicinske opreme stiglo u Beograd (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 29.Mar.2020

Drugi kargo avion, "boing 747", sleteo je danas na aerodrom Nikola Tesla iz Kerale, sa 90 tona medicinske zaštitne opreme koju je Srbija kupila za borbu protiv COVID19 Drugi kargo avion, "boing 747", sleteo je danas na aerodrom Nikola Tesla iz Kerale, sa 90 tona medicinske zaštitne...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.