U Republici Srpskoj 245 novoobolelih, maske obavezne i na otvorenom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 10:19

U Republici Srpskoj 245 novoobolelih, maske obavezne i na otvorenom

Nagli skok broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj doveo je zdravstveni sistem na ivicu kolapsa, a u pojedinim bolnicama “kovid” odeljenja su puna, dok su zdravstveni radnici na izmaku snaga, piše banjalučki Glas Srpske.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je za banjalučki dnevnik da se ova ustanova sprema da preseljava pacijente na lokaciju stare pulmologije.

"Klinika za infektivne bolesti je puna. Imamo još nekoliko slobodnih kreveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zdravstveni radnici su iscrpljeni i premoreni", rekao je Đajić.

Govoreći o "hladnom programu", Đajić je rekao da se za sada sve radi, ali da će se u narednom periodu prilagođavati epidemiološkoj situaciji.

"Svim pacijentima smo do sad pružali zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou, ali ako se građani ne budu pridržavali preporučenih mera, doći će do još većeg rasta broja zaraženih, a da ne govorim o tome da bismo mogli doći u situaciju da bolnice ne mogu da prime pacijente", upozorio je Đajić.

Kapaciteti su popunjeni i u Bolnici u Gradišci, a prvi čovek te zdravstvene ustanove Rajko Dodik ističe da se situacija usložnjava iz dana u dan, jer broj zaraženih raste.

"Imamo još dva mesta u kovid odeljenju. Ili ćemo menjati način rada ili ćemo zdravstvenu ustanovu pretvoriti u kovid bolnicu", rekao je, između ostalog Rajo Dodik i istakao da ni kadrovski nisu obezbeđeni, jer nemaju infektologa.

U Srpskoj 245 novoobolelih i rekordan broj hospitalizovanih

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 sata, na testiranih 817 uzoraka. registrovano 245 novozaraženih osoba koronom i četiri smrtna slučaja, rekao je danas direktor Instituta za javno zdravlje Branislav Zeljković.

Zeljković je na konferenciji za novinare rekao ukazao da je nastavljen trend rasta zaraženih, s obzirom na to da je i danas 30 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih.

Naglasio je da je zabeležen rekordan broj hospitalizovanh u jednom danu - 297 osoba.

"Lokalne zajednice u kojima je zabeleženo pogoršanje epidemiološke situacije moraće da uvode nove mere u skladu sa situacijom", naveo je prvi čovek IZJZ - istakao je Zeljković.

Najviše novozaraženih je i danas iz Banjaluke - 83.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravlje prijavljena su četiri smrtna slučaja.

Reč je o tri muškarca i žene srednje i starije životne dobi.

Maske obavezne i na otvorenom

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, Štab za vanredne situacije doneo je meru obaveznog nošenja maski i na otvorenom.

Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od 10 osoba, zabranjena je muzika uživo u ugostiteljskim objektima, a rad od kuće je preporučen svuda gde je to moguće.

To je nakon sednice Republičkog štaba saopštio ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Ova mere se, kazao je, ne odnosi na decu mlađu od sedam godina, osobe sa posebnim potrebama koje ne mogu same da skinu masku i za vreme sportskih aktivnosti.

Građanima je upućen još jedan apel da poštuju mere zaštite i usklade svoje ponašanje nošenjem maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru i izbegavanje svih javnih okupljanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zdravstveni sistem je pred pucanjem"

Izvor: B92, 20.Okt.2020

Banjaluka -- Nagli skok broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj doveo je zdravstveni sistem na ivicu kolapsa, a u pojedinim bolnicama “kovid” odeljenja su puna...Zdravstveni radnici na na izmaku snaga, piše banjalučki Glas Srpske...Generalni direktor UKC-a Vlado Ðajić rekao je za...

Nastavak na B92...

ZDRAVSTVENI SISTEM U REPUBLICI SPRSKOJ NA IVICI PUCANJA: Kovid odeljenja u bolnicama su puna, a lekari su na izmaku snaga

Izvor: Kurir, 20.Okt.2020

Nagli skok broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj doveo je zdravstveni sistem na ivicu kolapsa, a u pojedinim bolnicama "kovid" odeljenja su puna, dok su zdravstveni radnici na izmaku snaga, pise banjalučki Glas Srpske.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.