Izvor: Radio 021, 02.Nov.2020, 11:20

U Novom Sadu popunjeno 40 odsto mesta u kovid bolnicama

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da ne treba paničiti zbog straha da bolnice neće imati dovoljno kapaciteta za prijem bolesnika.

Dodao je da je ubeđen da neće doći do situacije da ne bude mesta u bolnicama.

On je na TV Prva rekao da je Beograd i dalje žarište korona virusa, ali da se zaraza polako širi na severni i centralni deo zemlje, dok se jug Srbije i okolina, kako je kazao, "jako dobro drže".

"Učinićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu i siguran sam da ćemo to uspeti", rekao je.

Prema njegovim rečima, u Novom Sadu je popunjeno 40 procenata kapaciteta za lečenje obolelih od kovida.

Naveo je da je od šest kovid bolnica u Beogradu kapacitet potpuno popunjen na Klinici za tropske i infektivne bolesti i KBC Dragiša Mišović, dok je KBC na Bežanijskoj kosi popunjenost 90 procenata, a bolnica Karaburma popunjena je 40 odsto.

"Nešto više mesta imamo u bolnicama na Zvezdari i Zemunu jer smo ih otvorili pre nekoliko dana. U Novom Sadu popunjenost je 40 procenata, dok je u Kragujevcu 45 procenata", rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, vakcine kompanije "Fajzer" protiv kovida-19 trebalo bi da stignu do kraja godine u Srbiju, ali to neće biti velike količine.

"Prvi će dobiti vakcinu zdravstveni radnici, rizične grupe, vojska. Vakcina će biti besplatna za sve građane", rekao je.

Na pitanje kako to da je na početku epidemije bio manji broj zaraženih, a nije bilo dovoljno mesta u bolnicama, a da je sada veći broj zaraženih, a u bolnicama ima mesta, rekao je da se držimo svetskih standarda što se lečenja tiče.

"Imamo samo srednje teške i teške pacijente u kovid bolnici", rekao je Đerlek i naveo da neće biti ponovnog uvođenja policijskog časa zbog velikog broja zaraženih.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Stefoski: Bolnički kapaciteti se ubrzano popunjavaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020

Raste broj zaraženih virusom korona, ali i pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski i dodaje da su bolnički kapaciteti ubrzano popunjavaju...On je za Tanjug naveo da su kliničko-bolnički centri "Dragiša Mišović", "Bežanijska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.