U Novom Sadu popunjeno 40 odsto mesta u kovid bolnicama

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da ne treba paničiti zbog straha da bolnice neće imati dovoljno kapaciteta za prijem bolesnika.
U Novom Sadu popunjeno 40 odsto mesta u kovid bolnicama
Foto: 021.rs
Dodao je da je ubeđen da neće doći do situacije da ne bude mesta u bolnicama.
 
On je na TV Prva rekao da je Beograd i dalje žarište korona virusa, ali da se zaraza polako širi na severni i centralni deo zemlje, dok se jug Srbije i okolina, kako je kazao, "jako dobro drže".
 
"Učinićemo sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu i siguran sam da ćemo to uspeti", rekao je.
 
Prema njegovim rečima, u Novom Sadu je popunjeno 40 procenata kapaciteta za lečenje obolelih od kovida. Novi Sad je, podsećamo, drugi grad u Srbiji po broju zaraženih korona virusom, posle Beograda.
 
Naveo je da je od šest kovid bolnica u Beogradu kapacitet potpuno popunjen na Klinici za tropske i infektivne bolesti i KBC Dragiša Mišović, dok je KBC na Bežanijskoj kosi popunjenost 90 procenata, a bolnica Karaburma popunjena je 40 odsto.
 
"Nešto više mesta imamo u bolnicama na Zvezdari i Zemunu jer smo ih otvorili pre nekoliko dana. U Novom Sadu popunjenost je 40 procenata, dok je u Kragujevcu 45 procenata", rekao je Đerlek.
 
Prema njegovim rečima, vakcine kompanije "Fajzer" protiv kovida-19 trebalo bi da stignu do kraja godine u Srbiju, ali to neće biti velike količine.
 
"Prvi će dobiti vakcinu zdravstveni radnici, rizične grupe, vojska. Vakcina će biti besplatna za sve građane", rekao je.
 
Na pitanje kako to da je na početku epidemije bio manji broj zaraženih, a nije bilo dovoljno mesta u bolnicama, a da je sada veći broj zaraženih, a u bolnicama ima mesta, rekao je da se držimo svetskih standarda što se lečenja tiče.
 
"Imamo samo srednje teške i teške pacijente u kovid bolnici", rekao je Đerlek i naveo da neće biti ponovnog uvođenja policijskog časa zbog velikog broja zaraženih.
  • ooopeeet

    02.11.2020 14:23
    statisticke
    manipulacije !!!!!!!!!!!!!!!!! i lazi naravno....
  • Dragana.

    02.11.2020 13:03
    Ja sam optimista što se tiče cele situacije.


    U početku nismo imali nikakve opreme, imali smo saznanja koje organe taj agens napada.


    Ima toliko studija koja nisu baš 100% pouzdana.



    Što se tiče pcr testova to je strašno i zaista nema nigde gde piše kako se uzima pravilno bris iz nosa i usta a videla sam na tv dosta puta kako greše kada uzimaju bris.


    Lako je kriznom štabu sede i samo mere uvode, poželjno bi bilo malo da obuku beli mantil i da odu u KCV, KCS i ostalim bolnicama da vide kako sve izgleda i kako su oboleli.


    Koliko je doktora umrlo zbog loše orpeme stare opreme, mi treba da imamo spec magacin sa opremom za zarazne bolesti a nemamo, nadam se će posle ove epidemije imati.


  • dino badjo

    02.11.2020 11:36
    .
    Pesimista kaze da je 40% kapaciteta popunjeno, ali optimista bi rekao da je 60% kapaciteta slobodno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija