Region: U Crnoj Gori  još 91 zaražena osoba i četiri smrtna slučaja, u BiH 324 novozaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2020, 07:52

Region: U Crnoj Gori još 91 zaražena osoba i četiri smrtna slučaja, u BiH 324 novozaraženih

U Crnoj Gori je tokom 24 sata identifikovana 91 osoba zaražena korona virusom, a prijavljena su I četiri smrtna ishoda, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. Analliziran je 621 uzorak.

Najviše novozaraženih je u Podgorici 21, Nikšiću 19, Bijelom Polju 13, Tivtu sedam, Bernama I Kotoru po šest, Herceg Novom I Budvi po pet…

Prijavljena su četiri smrtna slučaja u opštinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Žabljak, Tivat, Rožaje ei Pljevlja. Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna meseca povezanih sa koronom je 30.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.937.

U Crnoj Gori ponovo proglašena epidemija

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) ponovo je u utorak proglasilo epidemiju korona virusa na teritoriji cele Crne Gore, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, saopštila je Vlada Crne Gore.

U skladu s tim, od danas se uvodi više novih privremenih mera, uključujući obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru na celoj teritoriji Crne Gore, a obaveza se odnosi i na decu stariju od sedam godina.

Maske nisu obavezne na plažama i u nacionalnim parkovima, pod uslovom državanja fizičke distance i ranije propisanih mera, prenele su podgoričke Vijesti.

"Okupljanje se ograničava na celoj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. (Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.)", piše u saopštenju Vlade.

Navodi se i da je zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi produžena do 6. avgusta primena mjera donetih 30. juna, koje se odnose na zabranu rada disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, kao i organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava.

Produžena je do 30. jula primena mera donetih 7. jula kojima se zabranjuje održavanje zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima i prekida rad prvostepenih socijalno-lekarskih komisija u oblasti socijalne i dečije zaštite u centrima za socijalni rad.

Kada je reč o pojedinačnim delovima zemlje NKT je za neke donelo ublažavajuće a za druge pooštrene mere, u zavisnosti od epidemiloške situiacije.

U BiH 324 novozaraženih, samo u FBiH 190

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata zabeleženo ukupno 324 osoba zaraženih korona virusom, u Federaciji 190 i u Republici Srpskoj 134.

Samo u Federaciji BiH testirano je 1.209 uzoraka.

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 78. 221 uzorak, a virus korona potvrđen kod 5.082 osobe.

Trenutno aktivno je 2.750 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Od 113 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 73 osobe su muškog (64.4 odsto) i 40 ženskog pola (35.4).

Što se tiče starosne strukture, 78 preminulih pacijenta (69.03 odsto) je imalo preko 65 godina, saopštio je federalni Institut za javno zdravlje.

U Hrvatskoj novih 108 zaraženih virusom, dva smrtna slučaja

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 108 novih slučajeva zaraze korona virusom, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Aktivnih je 1.027 osoba, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

Testirano je 1.279 osoba u zadnja 24 sata. U bolnicama su 143 osobe, devet ih je na respiratoru. Preminule su dve starije osobe.

S. Makedonija: 137 novih slučajeva, 10 preminulo

U Severnoj Makedoniji je obolelo od korone još 137 osoba, a 10 njih je preminulo, saopštilo je  Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Najviše novoobolelih potvrđeno je u Skoplju, ali i u Štipu, Strugi, Kumanovu, Tetovu, prenosi MIA. Od početka epidemije u toj zemlji je obolelo ukupno 9.547 osoba, dok je njih 442 preminulo.

Filipče: Stabilna epidemiološka situacija u S. Makedoniji

"Epidemiološka situacija u Severnoj Makedoniji uglavnom je stabilna i nema potrebe za ponovnim uvođenjem restriktivnih mera", izjavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Filipče je naglasio da se smanjuje broj pacijenata na intenzivnoj nezi, prenosi MIA.

"Za sada nema potrebe za dodatnim restrikcijama, ne postoji nijedan parametar koji ukazuje da se situacija pogoršava, kako u pogledu novih potvrđenih slučajeva tako i u pogledu broja pacijenata, kojima je potrebno bolničko lečenje. Broj je već neko vreme konstantan", rekao je Filipče za televiziju Kanal 4.

On je naveo da oko deset odsto potvrđenih slučajeva primljeno je u bolnicu, što, kako je ocenio, pokazuje da se dobro upravlja pandemijom.

"Generalno, mislim da je situacija stabilna, epidemiološka situacija je pod kontrolom, imajući u vidu pristup masovnog testiranja koji primenjujemo", rekao je Filipče.

On je naglasio da neće ponovo biti uvedene restriktivne mere koje, kako je naveo, mogu da poremete rad preduzeća ili ograniče kretanje građana u zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

CRNA GORA PONOVO PROGLASILA EPIDEMIJU: Maske obavezne svuda sem na plaži ako je moguće držanje distance!

Izvor: Kurir, 22.Jul.2020

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) ponovo je u utorak proglasilo epidemiju korona virusa na teritoriji cele Crne Gore, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, saopštila je Vlada Crne Gore.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.