Turk: Nema najave odustajanja od stranih ulaganja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 14:59

Turk: Nema najave odustajanja od stranih ulaganja

Za sada nema nikakvih najava da će neki strani investitor odustati od ulaganja u Srbiji zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, kaže potpredsednik Saveta stranih investitora Dejan Turk.

"Baš suprotno. Srbija je dobro odgovorila na krizu. Vidim dosta pozitivnih momenata", rekao je Turk na panelu na temu "Ekonomija posle pandemije", na međunarodnoj konferenciji "Svet posle korona virusa" u okviru inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beogradski strateški dijalog.

Turk, generalni direktor Vip mobile Srbija / A1 Slovenija, navodi da se svakodnevno bori s vlasnicima kompanije u Meksiku da stavi neke investicije za Srbiju u vezi sa 5G mrežom, za koju kaže da je bila malo demistifikovana i da se za nju vezuju neke teorije zavere.

"Videli smo sada da smo na granici kapaciteta ove naše sadašnje infrastrukture. Možda će to neke druge države blokirati neko vreme zbog javnosti. Srbija je u situaciji da možda prva u regionu dobije neku dobru 5G mrežu", rekao je Turk.

Kaže da je ulaganje svakog stranog investitora u Srbiji dugoročno, da je u Srbiji još uvek radna snaga izuzetna i među jeftinijim u regionu, te da je Srbija na dobrom putu da izađe iz kize bolje nego bilo koja druga zemlja.

Ponovio je da je za svakog stranog investotora bitno da poslovno okruženje bude predvidivo i transparentno, da se reforme sprovode i da postoji pravna sigurnost.

"Uvek sam optimista i vidim dobru sliku za Srbiju", kaže Turk. Naveo je da su za poslovanje važne četiri stvari i to spremnost domaćinsatva na potrošnju, finansijska situacija u zemlji i u državnoj kasi, strana ulaganja i radna snaga.

Najviše ga, kaže, brine da će možda zbog stečaja i otkaza otići dobri radnici i da firme zato neće imati internu snagu pa su zato, naglašava, važne mere koje će osigurati radna mesta, kao i poreske olakšice.

Ta pomoć, navodi, treba da bude ciljana, transparentna i nediskriminatorna.

Na pitanje kada se može očekivati izlazak iz krize, Turk kaže da je teško tu biti pametan i da može da govori samo za svoju firmu.

"Potražnja jeste porasla, ali da će ta potražnja biti reflektovana u naplati, to je za nas najveći problem", rekao je Turk i naveo i da će izazov za kompaniju biti i smanjenje rominga zbog situacije u turizmu.

Kaže da ta kompanija više-manje pojeftinuje svoje suluge i da bi godinu trebalo da završi sa dobiti koju bi, naglašava, sa zadovoljstvom namenili za dalje investiranje u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.