Svetska zdravstvena organizacija OBAVEŠTAVA: OVO je jedini način da se SPREČI drugi talas KORONA VIRUSA

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2020, 21:03

Svetska zdravstvena organizacija OBAVEŠTAVA: OVO je jedini način da se SPREČI drugi talas KORONA VIRUSA

Mere predostrožnosti koje mnogo znače.

Nošenje zaštitne maske u široj populaciji moglo bi da svede širenje korona virusa na nivo koji se može kontrolisati u okviru nacionalne borbe protiv epidemije, a u kombinaciji s karantinom, moglo bi da spreči nove talase pandemijske bolesti, pokazala je britanska studija.

Istraživanje naučnika s britanskih univerziteta Kembridž i Grinvič, objavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u sredu, pokazuje da sam karantin neće zaustaviti ponovno širenje korona virusa, ali da čak i zaštitne maske kućne izrade mogu znatno da smanje stopu prenosa bolesti, ako ih dovoljan broj ljudi nosi u javnom prostoru.

- Naše analize idu u prilog trenutnom i opštem prihvatanju nošenja maski - rekao je Ričard Stat, jedan od vođa studije na Kembridžu.

"Prihvatljiv" način suočavanja s pandemijom

Rezultati istraživanja pokazuju da masovno nošenje maski u kombinaciji sa socijalnom distancom i nekim merama karantina mogu biti "prihvatljiv način suočavanja s pandemijom i ponovnog otvaranja aktivnosti" mnogo pre nego što se razvije i bude dostupna uspešna vakcina protiv Covid-19, respiratorne bolesti uzrokovane korona virusom.

Rezultati studije objavljeni su u naučnom časopisu "Proceedings of the Royal Society A". Svetska zdravstvena organizacija u petak je objavila uputstva u kojima savetuje vladama država da svima preporuče nošenje maski u javnim prostorima, kako bi se smanjilo širenje bolesti.

Naučnici su u ovom istraživanju procenjivali efekat reprodukcione stope bolesti, odnosno R vrednost, u različitim scenarijima nošenja maske u kombinaciji s razdobljima karantina.

Ne čekajte da se simptomi pojave

Studija je pokazala da je stalno nošenje maski u javnosti dvostruko uspešnije u smanjivanju R vrednosti, nego ako se maske nose tek kada se simptomi pojave.

U svim scenarijima proučenim u studiji, redovno nošenje maski u 50 odsto ili više populacije, smanjuje širenje koronavirusa na R manji od 1, što poravnava krivulju širenja zaraze i omogućava blaže mere karantina.

- Nemamo šta da izgubimo širokim prihvatanjem nošenja maski, ali bi dobitak mogao biti veliki - rekla je dr Renata Retkute, koautor istraživanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.