Šta ako koronavirus uđe u romska naselja i migrantske centre?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 16:59

Šta ako koronavirus uđe u romska naselja i migrantske centre?

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da bi se pripadnici romske i migrantske zajednice, ukoliko se zaraze korona virusom, bili medicinski tretirani kao i svi ostali zaraženi građani Srbije, ali nema podataka o širenju virusa u romskim naseljima.

Ukoliko se među njima otkrije da ima pozitivnih na korona virus, sprovodila bi se ista epidemiološka aktivnost u smislu ispitivanja kontakata kao i sve ostale građane, rekao je Kon odgovarajući na pitanja novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na konferenciji u Palati Srbija.

"Za sada nismo imali situaciju da je virus zahvatio neko romsko naselje, pa da imamo posebnu, dodatnu brigu o tome što ne znači da se za takvu situaciju ne sprememo", rekao je Kon.

Naveo je da Romi jako sporo menjaju navike i higijenske uslove i da se to sigurno neće promeniti za ovih nekoliko nedelja, ali da se podrazumeva da će, ako se virus pojavi u samom naselju, čitavo naselje biti stavljeno pod poseban nadzor.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Higijena u romskim naseljima od izuzetne važnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 12:35

Danas se obeležava Svetski dan Roma koji je ustanovljen na kongresu Međunarodne romske unije 1971. godine u Londonu na kojem je određen današnji naziv etničke zajednice Romi, himna “Đelem, đelem” i romska zastava. U vreme kada se država bori sa koronavirusom, Romi koji žive u nehigijenskim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.