Izvor: Radio 021, 05.Jul.2020, 16:12

Šarčević: Nema potrebe da svi studenti budu u domovima, naći ćemo rešenje za one koji nemaju gde

Maturantima koji su oboleli od virusa korona, biće omogućeno da u avgustu polažu prijemni ispit za upis na fakultet, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je predložio da se studentima omogući još jedan ispitni rok u avgustu, ali da će konačna odluka biti doneta na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Ministar je za Tanjug naveo da maturanti koji su zaraženi virusom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << korona neće izgubiti prvi rok za upis na fakultete i da će im biti omogućeno da polažu prijemni u avgustu.

"Ako se desi da se u broju bodova sudaraju sa decom koja su upisana na budžet, povećaćemo kvote. To nije veliki broj, zbog bolesti 31 maturant nije mogao da izađe na prijemni", naveo je ministar.

Dodaje da je Ministarstvo čekalo da se završe prijemni ispiti na fakultetima, pa da tek onda da izađe sa stavom šta će se sa maturantima koji su bili zaraženi.

"Nismo hteli da izlazimo ranije kako se ne bi manipulisalo. Mnogi bi rekli da imaju kovid i ako ga nemaju. Za 31 maturanta koji je zaražen omogućićemo da polažu prijemnu i upišu željeni fakultet", naveo je Šarčević.

Dodao je da je danas razgovarao i sa rektorkom Beogradskom univerziteta Ivankom Popović i da su zauzeli jedinstven stav da se studentima omogući dodatni ispitni rok, ali da će konačna odluka o tome biti doneta na sednici KONUS-a.

"Rektorka će predlog da iznese na sednici KONUS-a. Moguće je da se izvede još jedan ispitni rok krajem avgusta, niko neće biti birokrata", naglašio je Šarčević.

Ministar je naveo da će sutra imati sastanak i s predstavnicima studenata iz studentskih domova kako bi se dogovorili oko tehničkih detalja za ostanak u domu.

Ističe da će se pronaći rešenje za studente koji nemaju gde tokom leta da borave, kao i za strane studente i napominje da je tako bilo i u prvom piku epidemije.

"Moraju domovi da se spreme za rad na jesen, ali za studente kojima je nužno da ostanu, koji nemaju gde, pronaći ćemo rešenje. Nema potrebe da svi ostaju", zaključio je Šarčević.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.