SRBI SU U MNOGIM ZEMLJAMA NA CRVENOJ LISTI: Ovo je spisak 21 države u koje možemo BEZ TESTIRANJA ILI KARANTINA

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 22:02

SRBI SU U MNOGIM ZEMLJAMA NA "CRVENOJ LISTI": Ovo je spisak 21 države u koje možemo BEZ TESTIRANJA ILI KARANTINA

Korona u Srbiji ne jenjava, mnoge zemlje su za naše ljude zabranile ulazak

Naša zemlja se suočava sa pogoršanjem epidemiološke situacije, zdravstvenim sistemom na rubu pucanja, sve većim brojem kovid bolnica, ali i sve većim brojem zemalja u koje našim građanima nije dozvoljen ulazak.

Pravila se menjaju iz dana u dan, a za to je najbolji primer Grčka. Iz ove, Srbima omiljene letnje destinacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nemali je broj onih koji su se vraćali pre isteka svojih aranžmana ukoliko bi se ispostavilo da je test sa granice pozitivan. Sve to, ako su uopšte uspeli da u ovu zemlju uđu, jer su se odluke o otvaranju i zatvaranju granice menjale iz časa u čas.

Grčka je makar do 1. avgusta zatvorena za nas, a rampu su među poslednjima našoj zemlji spustili Bugari, Mađari i Italijani. Ipak, iako smo među zemljama koje su označene kao one sa lošom epidemiološkom situacijom i nalazimo se na takozvanim "crvenim listama" kod pojedinih, i dalje postoje države u koje možemo putovati bez negativnog PCR testa ili samoizolacije po dolasku.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, ovo su trenutno zemlje u koje građani Srbije mogu ići bez ikakvih ograničenja:

Albanija, Belorusija, BiH, Egipat, Iran, Republika Kongo, Demokratska republika Kongo, Luksemburg, Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test), Meksiko, Oman (mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti), Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19), Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije) San Marino, Tanzanija (svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test).

Niz se nastavlja:

Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature), Ujedinjeni Arapski Emirati - ulazak u ovu zemlju se različito tretira: Dubai je otvorio granice, dok je Abu Dabi potpuno zatvoren, Ukrajina (bez ograničenja, uz uslov da srpski državljani imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa kovid 19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini)

Francuska, Džibuti (pod uslovom da se testiraju po sletanju - cena testa je 25 dolara - i sačekaju sat do sat i po rezultate; ako je test pozitivan, obavezna je izolacija o trošku putnika), Španija (prilikom ulaska u zemlju putnicima se meri temperatura i vrši se vizuelni pregled)

Kako će se situacija odvijati i koliko će dugo ova lista biti aktuelna, ostaje da se vidi. Savet je za svakoga ko putuje da se ipak dobro informiše o mogućnosti i uslovima ulaska u određenu zemlju neposredno pred polazak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.