Radović: Oko 1,5 kg medicinskog otpada dnevno po pacijentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2020, 16:01

Radović: Oko 1,5 kg medicinskog otpada dnevno po pacijentu

Tokom borbe protiv epidemije korona virusa upotrebljena je znatno veća količina zaštitne opreme i sredstava kod građana, ali i u medicinskim ustanovama u kojima je na dnevnom nivou bilo oko 1,5 kilograma otpada po bolničkom krevetu.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da se medicinski otpad u našoj zemlji stvara pre svega tokom bolničkog lečenja i podseća da je reč o opasnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otpadu.

"Oko 1,5 kilograma tog otpada se generiše po bolničkom krevetu na dnevnom nivou, a deli se na tečni, polutečni i otpad koji nastaje prilikom testiranja na korona virus", rekao je Radović za Tanjug.

Naveo je da se "infektivnost" bolničkog otpada uništava tretmanima na visokoj temperaturi u posebnim mašinama, nakon čega je bezopasan i može se bezbedno odložiti na deponiju.

Radović je precizirao da u Srbiji postoji 90 takvih uređaja od čega je više od 20 u Beogradu, ali da se u našoj zemlji time bave i privatne kompanije u kojima se na dnevnom nivou tretira i po nekoliko stotina tona otpada.

Naveo je da je Srbija tokom korona virusa odložila medicinski otpad onako kako je to učinjeno u svakoj evropskoj razvijenoj zemlji.

Sa druge strane, dodaje, otpad koji nastaje prilikom upotrebe zaštitnih sredstava koje koriste građani se ne smatra infektivnim već se tretira kao komunalni otpad.

"Ne možemo tačno reći koliko je bilo tog otpada, ali prosečan stanovnik Srbije dnevno generiše kilogram otpada tako da količina koju predstavljaju maske i rukavice neće umnogome uticati na povećanje otpada u Srbiji", rekao je Radović.

Naveo je da država dodeljuje subvencije za reciklažu otpada, ali ne i za tretman, te istakao da su subvencije u Srbiji najveće u regionu.

Radović je istakao značaj pravilnog odlaganja otpada i apelovao na građane da se prema upotrebljenim zaštitnim maskama i rukavicama ophode na isti način kao sa bilo kojim drugim otpadom.

"Na odgovoran način koji neće ugroziti životnu sredinu, ali će završiti tamo gde mu je mesto, odnosno na tretmanu ili deponiji", dodao je Radović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.