Izvor: Radio 021, 13.Maj.2020, 21:01

Procena EBRD: BDP Srbije će u ovoj godini biti manji za 3,5 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj procenjuje da će BDP Srbije u ovoj godini biti smanjen za 3,5 odsto, a da će se u 2021. godini srpska ekonomija oporaviti po stopi od 6 odsto.

EBRD u svom Izveštaju o regionalnim ekonomskim perspektivama ocenjuje da će privrede u regionima u kojima je ona aktivna ostvariti u proseku ekonomski pad od 3,5 odsto u 2020. godini, kao posledicu negativnog ekonomskog uticaja pandemije korona virusa.

Sa druge strane, EBRD procenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da će u narednoj godini biti ostvaren privredni oporavak od 4,1 odsto. Kada se govori o regionu Zapadnog Balkana, EBRD očekuje da će posebno negativan uticaj na ekonomije Srbije i Severne Makedonije imati poremećaji globalnih lanaca snabdevanja, zbog snažnih proizvodnih baza u ove dve zemlje.

Za Severnu Makedoniju se u ovoj godini očekuje pad od 3,5 odsto, a rast od 5,5 odsto u narednoj godini.

Za Bosnu i Hercegovinu EBRD predviđa pad od 4,5 odsto u ovoj godini i oporavak od 6 procenata u narednoj godini. Najveći negativan uticaj po BIH očekuje se od pada doznaka iz inostranstva.

Za ekonomije Albanije i Crne Gore se ističe da će biti posebno pogođene zbog velikog oslanjanja na turizam.

Tako će pad u Crnoj Gori u ovoj godini iznositi 8 odsto BDP, ali se očekuje rast od 10,5 odsto u 2021. godini.

I za Albaniju je u ovoj godini predviđen veliki pad od 9 odsto, ali i veliki rast u 2021. godini od čak 12 procenata.

Za Hrvatsku u ovoj godini EBRD očekuje pad od 7 odsto, što je manje od očekivanog čak i od Vlade u Zagrebu, dok bi se u narednoj godini mogao očekivati rast od 6 procenata.

Za Sloveniju je projektovan pad od 5,5 odsto u ovoj godini, koji će biti skoro kompenzovan rastom od 5 odsto u narednoj godini, navodi se u Izveštaju EBRD.

U EBRD se ističe da će oporavak ekonomija zavisiti od postepenog ublažavanja domaćih mera za suzbijanje širenja koronavirusa, dok se normalizacija ekonomske situacije očekuje u drugoj polovini godine.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

PRIVREDNI PAD U SVIM ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA Od tri odsto u Srbiji do devet odsto u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 14.Maj.2020, 09:23

Međunarodni monetarni fond predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u 2020. godini u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana, sa padom od tri odsto u Srbiji do devet odsto u Crnoj Gori, izjavio je šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.