Procena EBRD: BDP Srbije će u ovoj godini biti manji za 3,5 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj procenjuje da će BDP Srbije u ovoj godini biti smanjen za 3,5 odsto, a da će se u 2021. godini srpska ekonomija oporaviti po stopi od 6 odsto.
Procena EBRD: BDP Srbije će u ovoj godini biti manji za 3,5 odsto
Foto: 021.rs
EBRD u svom Izveštaju o regionalnim ekonomskim perspektivama ocenjuje da će privrede u regionima u kojima je ona aktivna ostvariti u proseku ekonomski pad od 3,5 odsto u 2020. godini, kao posledicu negativnog ekonomskog uticaja pandemije korona virusa.
 
Sa druge strane, EBRD procenjuje da će u narednoj godini biti ostvaren privredni oporavak od 4,1 odsto. Kada se govori o regionu Zapadnog Balkana, EBRD očekuje da će posebno negativan uticaj na ekonomije Srbije i Severne Makedonije imati poremećaji globalnih lanaca snabdevanja, zbog snažnih proizvodnih baza u ove dve zemlje.
 
Za Severnu Makedoniju se u ovoj godini očekuje pad od 3,5 odsto, a rast od 5,5 odsto u narednoj godini.
 
Za Bosnu i Hercegovinu EBRD predviđa pad od 4,5 odsto u ovoj godini i oporavak od 6 procenata u narednoj godini. Najveći negativan uticaj po BIH očekuje se od pada doznaka iz inostranstva.
 
Za ekonomije Albanije i Crne Gore se ističe da će biti posebno pogođene zbog velikog oslanjanja na turizam.
 
Tako će pad u Crnoj Gori u ovoj godini iznositi 8 odsto BDP, ali se očekuje rast od 10,5 odsto u 2021. godini.
 
I za Albaniju je u ovoj godini predviđen veliki pad od 9 odsto, ali i veliki rast u 2021. godini od čak 12 procenata.
 
Za Hrvatsku u ovoj godini EBRD očekuje pad od 7 odsto, što je manje od očekivanog čak i od Vlade u Zagrebu, dok bi se u narednoj godini mogao očekivati rast od 6 procenata.
 
Za Sloveniju je projektovan pad od 5,5 odsto u ovoj godini, koji će biti skoro kompenzovan rastom od 5 odsto u narednoj godini, navodi se u Izveštaju EBRD.
 
U EBRD se ističe da će oporavak ekonomija zavisiti od postepenog ublažavanja domaćih mera za suzbijanje širenja koronavirusa, dok se normalizacija ekonomske situacije očekuje u drugoj polovini godine.
  • Ivan

    13.05.2020 21:07
    Ccccc. Procena EBRD je pogresna...
    Licemerni sadista je rekao da smo najbolji u Evropi. Bolji i od Nemacke, Svedske,....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.