PANIKA ŠIROM EVROPE: Omikron se ubrzano širi, otkriveni novi slučajevi zaraze u nekoliko država

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2021, 10:25

PANIKA ŠIROM EVROPE: Omikron se ubrzano širi, otkriveni novi slučajevi zaraze u nekoliko država

Vlasti preduzimaju neophodne mere

Šest slučajeva novog soja korona virusa Omikron zabeležno je u Škotskoj, potvrdile su vlasti.

Ovo su novi slučajevi omikron soja na ostrvu, pored tri koja su već otkrivena u Engleskoj.

- Svi zaraženi će dobiti stručnu pomoć, a javno zdravlje Škotske pratiće dalje razvijanje situacije. Ovo će nam pomoći da utvrdimo poreklo virusa - poručio je sekretar javnog zdravlja Škotske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Još dve evropske zemlje prijavile su da su registrovale prisustvo novog, omikron soja koronavirusa, Austrija i Švajcarska.

Virusolog iz austrijske pokrajine Tirol, Dorote fon Lar, saopštila je da je u Austriji potvrđeno priisustvo novog, omikron soja koronavirusa. Fon Lar je za ORF kazala da je novi soj, za koji neki naučnici kažu da je najgori, dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 lica.

Vlasti pokrajine Tirol su u subotu uveče prijavile slučaj sumnje u zarazu omikron sojem kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi. Na bečkom aerodromu Švehat vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja. Pripadnici vojske s tim u vezi prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Na snazi je zabrana sletanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju. Samo austrijski državljani mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Jutros je stigla vest i iz Švajcarske, koja je registrovala prvi slučaj suspektan na novi soj u nedelju uveče.

Reč je o osobi koja se vratila u Švajcarsku iz Južne Afrike pre oko nedelju dana, objavila je švajcarska Federalna kancelarija za javno zdravlje na Tviteru.

Testiranje će razjasniti situaciju u narednim danima, dodaje se u saopštenju kancelarije, a prenosi agencija Rojters.

Švajcarska je naložila da putnici iz 19 zemalja moraju da pokažu negativan test kada ulaze na let za tu zemlju, i da moraju da odu u 10-dnevni karantin po dolasku.

Na listi su i Australija, Danska, Britanija, Češka, Južnoafrička Repuoblika i Izrael.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.