Od danas građani Srbije mogu putovati u Austriju; U Holandiju samo sa pasošem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 06:21

Od danas građani Srbije mogu putovati u Austriju; U Holandiju samo sa pasošem

Od ponoći stupila je na snagu uredba Ministarstva zdravlja Austrije kojom je Srbija stavljena na listu "korona bezbednih zemalja", što omogućava građanima Srbije da ponovo putuju u Austriju.

Pored Srbije na listu bezbednih zemalja dodate su SAD, Severna Makedonija, Albanija, Hongkong, Japan, Makau, Saudijska Arabija, Tajvan, Tajland i Vijetnam.

Građanima tih zemalja omogućeno je ponovo putovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i iz turističkih razloga, ali samo uz posedovanje sertifikata o vakcinaciji, ili negativnog testa, odnosno lekarskog atesta o preležanoj infekciji Kovid 19.

Austrija ovim sprovodi u praksu odluku ambasadora EU od prošle nedelje.

Od uvođenja restriktivnih mera na granicama u Austriju je bio onemogućen ulazak srpskih državljana u turističke svrhe.

Samo oni koji imaju boravišne dozvole, ili posebne razloge mogli su ući u zemlju, najpre isključivo sa negativnim PCR testom i obaveznim desetodnevnim karantinom, a od skoro bez karantina ako su vakcinisani.

Novom uredbom omogućeno je ponovo slobodno putovanje građanima Srbije u Austriju.

Građani Srbije od danas i u Holandiju samo sa pasošem

Građani Srbije od danas mogu putovati u Holandiju bez bilo kakvih potvrda i dovoljan im je samo pasoš, a isto važi i za Holanđane koji putuju u Srbiju, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Ovo je veoma dobra vest, kao i ona da Austrija priznaje naše digitalne sertifikate. Činjenica da je Srbija na zelenoj listi Evropske unije značajno je olakšala proces priznavanja naših sertifikata i očekujem da će od 1. jula biti mnogo lakše kretati se i putovati kao i da će od tada u Srbiju dolaziti znatno više turista", objasnila je Matić za Tanjug.

Kada je reč o smanjenju cena rominga sa Grčkom, njegovom ukidanju na Zapadnom Balkanu (ZB) i mogućnostima da se ovoj olakšici za putnike pridruže još neke zemlje, Matić navodi da je u sklopu dogovora koji su vođeni sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom, a vezani su za ZB, postojalo obećanje da će posle 1. jula, kada se ukine roming na ZB, smanjenju pristupiti i zemlje članice EU.

"U skladu sa tim očekujemo da, pored Grčke, i druge članice EU ispune obećanje i pristupe ovom dogovoru", rekla je ministarka Matić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Austrija od danas otvorena za građane Srbije, za Holandiju dovoljan samo pasoš

Izvor: Radio 021, 24.Jun.2021

Od ponoći je stupila na snagu uredba Ministarstva zdravlja Austrije kojom je Srbija stavljena na listu bezbednih zemalja, što omogućava građanima Srbije da ponovo putuju u tu zemlju.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.