Maske nas štite, ali od njih najviše stradaju uši. UBLAŽITE BOL na kreativan način

Izvor: eKlinika.rs, 26.Nov.2020, 16:03

Maske nas štite, ali od njih najviše stradaju uši. UBLAŽITE BOL na kreativan način

Već sedam meseci, koliko traje pandemija korona virusa, nosimo maske kako bi se zaštitili od infekcije. Osim što nam otežavaju disanje, jer nismo naviknuti na ovakvu vrstu „ukrasa za lice“, mnogima je najveći problem bol iz uha. Neprijatan bol iza ušiju danas je postala uobičajena pritužba. Nastaja zbog trenja elastičnog materijala o hrskavicu ušne školjke i kožu uha, i posebno pogađa ljude koji masku nose duže od 8 sati dnevno.
Bol može da bude i nepodnošljiv Bol >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se ne oseća odmah, već nakon 6 do 8 sati, kada postaje nepodnošljiv. Zbog trenja trake ili lastiša koje traje satima, može doći do oštećenja kože i stvaranja ranica. Ovo se najpre desilo zdravstvenim radnicima širom sveta, u samom jeku pandemije, kada su po bolnicama provodili i više 12 sati, pod punom opremom. Međutim, ova pojava je u stručnim izveštajima o prevencijama na radnom mestu ocenjena kao vema opasna jer osobe sa otvorenim ranicama mogu biti još ranjivije na infekciju virusom.
– Dakle, oštećenje kože može olakšati prodor korona virusa i drugih patogena direktno u cirkulaciju krvi – navodi se u izveštaju „Wound Management & Prevention“.Mali štitinici za uši izgledaju kao novi aksesoar za kosu Foto: Pinterest
Deca i tinejdžeri skloni deformacijama
S obzirom na to da elastični materijali uzrokuju stalnu kompresiju na koži i na hrskavicu ušne školjke, dolazi do eritematoznih i bolnih lezija kože. Ovaj proces, kako upozoravaju lekari, posebno je zabrinjavajuć kod dece i adolescenata koji imaju nerazvijenu aurikularnu hrskavicu, manje otpornu na deformacije. Stalni pritisak traka maski, kako kažu, može uticati na pravilan rast i ugao spoljnog uha.
Napravite sami Rešenja problema počela su da se pojavljuju na društvenim mrežama. Da bi ublažili bol i olakšali višesatno nošenje maske, mnogi su postali kreativni i sami napravili neku spravicu koja će ih čuvati od bolova ili je kupili. Neki „štitinici od bola“ pravljeni su od uobičajenih predmeta u domaćinstvu, a počela je i masovna proizvodnja različitih predmeta po velikim internet prodavnicama kao što su Amazon, eBay, Etsy…
Članak Maske nas štite, ali od njih najviše stradaju uši. UBLAŽITE BOL na kreativan način se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.