Izvor: RTS, 21.Maj.2021, 13:53

Manje sklopljenih brakova, ali i manje razvoda u 2020.

U 2020. godini koju je obeležila pandemija korona virusa, prema prvim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu, manji je broj sklopljenih brakova, ali i razvoda u odnosu na godinu pre.
Najveći pad, posmatrano po mesecima, bio je u aprilu prošle godine kada je zabeleženo oko 200 sklopljenih brakova, dok je ranijih godina taj broj bio oko 2.000, ispričala je za Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demografkinja Gordana Bjelobrk.

Dodaje da je u odnosu na 2019. godinu broj sklopljenih brakova prošle godine bio manji za 33 odsto.
"Celokupna vandredna situacija izazvana pandemijom imala je značajan uticaj na demografske tokove, pa između ostalog i na sklapanje i razvode brakova", kaže Bjelobrk.
Prema njenim rečima, za razliku od ostatka Evrope, u Srbiji je broj razvedenih brakova pao za oko 28 procenata u 2020. godini u poređenju sa prethodnom godinom, kada je taj broj imao tendenciju blagog rasta.
"Glavni razlog ovakvih statističkih podataka koji beleže pad je to što administracija nije radila nekoliko meseci, za vreme vanrednog stanja i sve je bilo u ograničenom delovanju", naglasila je.
Sada kada epidemiološke mere popuštaju, postoji mogućnost da se desi nadoknada svega što nam se nije desavalo u 2020. godini, kaže Bjelobrk i dodaje da je pozitivno iznenađena brojem novorođenih beba.
"Kovid je imao direktan uticaj na mortalitet u prethodnoj godini, ali ono što je pozitivno je činjenica da je uticao i na rađanje dece, pa u martu ove godine beležimo porast u odnosu na isti mesec prethodnih godina", zaključila je Bjelobrk.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U 2020. - godini korone, manje sklopljenih brakova u Beogradu, manje i razvoda, ali ima nešto što posebno raduje (VIDEO)

Izvor: Blic, 21.Maj.2021

U 2020. godini koju je obeležila pandemija korona virusa, prema prvim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu, manji je broj sklopljenih brakova, ali i razvoda u odnosu na godinu pre.

Nastavak na Blic...

Dokaz o prometu uslov za pomoć noćnim klubovima

Izvor: Danas, 22.Maj.2021, 09:57

Svi noćni klubovi i barovi u Srbiji koji od marta prošle godine praktično nisu mogli da rade uopšte a koji su imali pad prometa veći od 70 odsto, dobiće jednokratnu pomoć od države u iznosu od 12 odsto prometa koji su imali u godini koja je prethodila epidemiji virusa korona.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.