Читај ми!

Manje sklopljenih brakova, ali i manje razvoda u 2020.

U 2020. godini koju je obeležila pandemija koronavirusa, prema prvim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu, manji je broj sklopljenih brakova, ali i razvoda nego 2019.

Najveći pad, posmatrano po mesecima, bio je u aprilu prošle godine kada je zabeleženo oko 200 sklopljenih brakova, dok je ranijih godina taj broj bio oko 2.000, ispričala je za Tanjugu demografkinja Gordana Bjelobrk.

Dodaje da je u odnosu na 2019. godinu broj sklopljenih brakova prošle godine bio manji za 33 odsto.

"Celokupna vandredna situacija izazvana pandemijom imala je značajan uticaj na demografske tokove, pa između ostalog i na sklapanje i razvode brakova", kaže Gordana Bjelobrk.

Prema njenim rečima, za razliku od ostatka Evrope, u Srbiji je 2020. razvedeno 28% brakova  manje nego 2019. godine, kada je taj broj imao tendenciju blagog rasta.

"Glavni razlog ovakvih statističkih podataka koji beleže pad je to što administracija nije radila nekoliko meseci, za vreme vanrednog stanja i sve je bilo u ograničenom delovanju", naglasila je.

Sada kada epidemiološke mere popuštaju, postoji mogućnost da se desi nadoknada svega što nam se nije dešavalo prošle godine, kaže Gordana Bjelobrk i dodaje da je prijatno iznenađena brojem novorođenih beba.

"Kovid je imao direktan uticaj na mortalitet u prethodnoj godini, ali ono što je pozitivno je činjenica da je uticao i na rađanje dece, pa u martu ove godine beležimo porast u odnosu na isti mesec prethodnih godina", zaključila je Gordana Bjelobrk.

 

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара