Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2020, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverze oko leka koji koriste svi Srbi se ne smiruju: Pojavile se nove studije o ŠTETNOSTI BRUFENA!

Istraživači su rekli da se oko ibuprofena kreću oprečne informacije, ali da su medicinski dokazi neuverljivi.

Nema dokaza da bi ibuprofen mogao da bude štetan za ljude sa korona virusom, tvrde naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Tvrdnje su se proširile putem interneta i među naučnom zajednicom da bi sredstvo protiv bolova moglo oslabiti pokušaje imunog sistema da se bori protiv virusa.

Ali pregled 13 naučnih studija o efektu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protivupalnih lekova, od kojih je ibuprofen jedan, nije našao dokaze za ili protiv njegove upotrebe.

Konfuzija oko upotrebe ibuprofena počela je pre dve nedelje kada je francuski ministar zdravlja Olivier Veran predložio da protivupalni lekovi poput ibuprofena mogu "pogoršati infekciju".

The @APPCPenn's https://t.co/ZLMlmAVPRo reports that rumors about ibuprofen worsening COVID-19 are unsubstantiated. The claim went viral on social media after the French health minister Olivier Véran tweeted about it mid-March. https://t.co/c54dshR9lE

— Penn (@Penn) April 1, 2020

Drugi vodeći lekari izrazili su zabrinutost priznajući da lek bez recepta može oslabiti imunološki sistem i čak usporiti oporavak.

Zato je povučen savet ljudima da koriste ibuprofen za samolečenje i preporučen paracetamol koji deluje na drugačiji način.

Ovaj potez je bio mera predostrožnosti dok naučnici ne prikupe više dokaza.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.