Kon: Trenutno niska aktivnost virusa, više respiratornih infekcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2020, 10:06

Kon: Trenutno niska aktivnost virusa, više respiratornih infekcija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas za RTS da se građani "opuštaju" zbog pada broja registrovanih slučajeva zaraženih korona virusom i upozorio da se, uprkos apelima, mere ne poštuju u potpunosti.

Kada je reč o epidemiji kovid 19, Kon je ocenio da se situacija stabilizovala i da je trenutno niska aktivnost virusa, ali da je on stalno prisutan.

S druge strane, kako je napomenuo, imamo porast akutnih respiratornih infekcija, kojih je u Beogradu prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedelje u odnosu na pretprošlu bilo za 70 odsto više.

Zbog toga imamo povećane zahteve za pregled u kovid ambulantama, jer ne mogu potpuno da se razlikuju akutne respiratorne infekcije i kovid, objasnio je Kon.

Prema njegovim rečima, ovog ponedeljaka je veći broj registrovanih slučajeva korona virusa u odnosu na prethodni ponedeljak i to za 15 odsto.

"Porast je u svim uzrastima, ne kao uobičajeno što to bude u školskom uzrastu, već je dominantan uzrast od 30 do 64 godine, što znači da je prenos praktično u populaciji koji radi, u kolektivima", rekao je Kon.

On je najavio da dolaskom jeseni ulazimo u respiratornu sezonu, dok je vreme gripa u Srbiji u drugoj polovini decembra, a maksimum u februaru i martu.

"Oktobar i novembar su meseci kada treba raditi vakcinaciju protiv gripa i kada se treba pripremati za sezonu gripa", zaključio je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Broj oboljelih u Srbiji povećan za 15 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2020

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je broj registrovanih slučajeva virusa korona u ponedjeljak, 7. septembra, povećan za 15 odsto u odnosu na prethodni ponedjeljak i upozorio da je dominantna starosna dob inficiranih od 30 do 64 godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kon: Nemojte da čekamo

Izvor: B92, 09.Sep.2020

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se građani i dalje opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva i da, bez obzira na sve apele, ne poštuju mere..."Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice i povećava broj umrlih, pa da onda počnemo da sprovodimo mere, to smo već jednom videli",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.