Ima li vitamina D u Srbiji sada kada nam je najviše potreban?

Izvor: eKlinika.rs, 27.Nov.2020, 16:02

Ima li vitamina D u Srbiji sada kada nam je najviše potreban?

Vitamina D važan za jačanje imuniteta Foto: Shutterstock

Svake jeseni čitamo o suplementima za poboljšanje imuniteta za što bolju zaštitu od prehlada i virusa, a iz godine u godinu, sve je veći fokus na vitaminu D. Danas, u vreme pandemije korona virusa, velika je preporuka za uzimanje baš ovog vitamina.
Neke zemlje su izdale čak i smernice za dopunsku primenu vitamina D od jeseni, a kod nas su ga lekari takođe stavili u protokol kao dobru prevenciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs <<
Preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebalo bi da iznosi 75 nmol/L – 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti, a brojne studije otkrivaju da skoro 50 odsto populacije ima smanjenu koncentraciju u organizmu.
Rizične grupe kod zaraze korona virusom su osobe sa dijabetesom, hospitalizovani bolesnici, gojazne osobe i starije osobe, a upravo oni su u većem riziku i od nedostatka vitamina D.
Danas suplemente vitamina D možemo naći u gotovo svim trgovinskim lancima, prodavnicama zdrave hrane i web shopovima i to u raznim oblicima – od tableta, kapsula, spreja ili kapi… ali to su ipak samo dodaci ishrani, dok je najteže pronaći pravi vitamin D registrovan kao lek.
Tragom informacija da leka vitamina D3 nema, istražili smo i otkrili da je ipak dostupan u svim apotekama.
Otkrili smo da je u Srbiji u kontinuitetu zadnjih godinu dana dostupan i Kabivit D3, austrijski proizvod koji tamo nalazimo već 60 godina pod imenom Oleovit. Proizvod je u kapima, indikovan za upotrebu kod dece i odraslih.
Ovo je važna informacija za sve koji se muče sa pronalaženjem vitamina D3 u našoj zemlji.
Članak Ima li vitamina D u Srbiji sada kada nam je najviše potreban? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

OVA ŽENA JE NEUNIŠTIVA Nekoliko puta je za dlaku IZBEGLA SMRT, preživela je i rak i koronu i proslavila 100. ROĐENDAN (FOTO)

Izvor: Blic, 28.Nov.2020, 10:25

Doživeti stotu godinu života velika je stvar, a ako ste toliko puta bili u opasnosti i za dlaku izbegli smrt kao Britanka Džoj Endru, razlog za slavlje je utoliko veći. Džoj, koja ima demenciju, proslavila je svoj veliki dan sa stanarima i članovima osoblja doma u kome živi, ali njena ćerka Mišel...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.