Džefri Saks za RSE: Svet će nakon korone ostati uzdrman, podeljen i siromašan

Izvor: Beta, 21.Maj.2020, 13:44

Džefri Saks za RSE: Svet će nakon korone ostati uzdrman, podeljen i siromašan

Iza pandemije korona virusa ostaće duboko uzdrman, podeljen i siromašan svet, rekao je za Radio slobodna Evropa (RSE) Džefri Saks (Jeffrey Sachs), poznati svetski ekonomista, profesor Univerziteta Kolumbija i savetnik poslednjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovića."Pandemija nas ostavlja i sa pitanjem da li idemo ka novom hladnom ratu, što bi bilo opasno i glupo. Dakle, da li će to biti svet u kom će se demagozi boriti za moć i ona će odredjivati ishod, ili svet u kom prevagu odnose istina i ljudske potrebe. Oba su moguća", smatra Saks, navedeno je na sajtu RSE.On je naveo da će neki regioni biti u stanju da se oporave i relativno normalizuju ekonomski život, ali će se suočiti sa ozbiljnim teškoćama ukoliko se ne pronadje vakcina u dogledno vreme, a ne misli da će se to uskoro desiti.Saks je ocenio i da zemlje, koje su uspele da obuzdaju virus u Istočnoj Aziji i Pacifiku – kao što su Australija, Novi Zeland, Kina, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Vijetnam – mogu da započnu ekonomski oporavak."Nadam se i da će zemlje Centralne i Istočne Evrope uspeti da zadrže virus pod kontrolom što će im omogućiti obnavljanje makar dela ekonomskih aktivnosti. Medjutim, u pojedinim sredinama virus će nastaviti ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Džefri Saks: Svet će nakon korone ostati uzdrman, podeljen i siromašan

Izvor: Danas, 21.Maj.2020

Iza pandemije korona virusa ostaće duboko uzdrman, podeljen i siromašan svet, rekao je za Radio slobodna Evropa (RSE) Džefri Saks (Jeffrey Sachs), poznati svetski ekonomista, profesor Univeziteta Kolumbija i savetnik poslednjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.