Dr Stevanović: Ne znamo dovoljno o virusu da bi ga stavili pod kontrolu

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2020, 21:48

Dr Stevanović: "Ne znamo dovoljno o virusu da bi ga stavili pod kontrolu"

Dr Stevanović smatra da Srbija ima dovoljno resursa i za "najgori mogući scenario".

- Svaki dan saznajemo nešto novo i to još nije dovoljno da znamo kako da virus stavimo pod kontrolu. Tu su nam još kolege iz Kine, iz Rusije. Glavni put prenosa je kapljični, dakle kapljice koje imaju domet do metar i po dva, i prljave ruke gde se najduže zadržavaju kapljice - rekao je doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

- Postoji i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fekooralni način prenošenja virusa korona - rekao je prof.dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

- To znači da pacijenti imaju dijareju. Vrlo je važno da ljudi nose rukavice ako su u kontaktu, naravno i da peru ruke i nikako ne bi trebalo da dodiruju lice. Može iz kaljičnog da pređe u gastrointeralni trakt, zato je važno da peremo ruke, ali to očekujemo u jesen ili pred zimu kad ovaj virus ponovo može da se pojavi - kaže dr Tiodorović i dodaje da je posebno važno da vodimo računa gde ostavljamo obuću, posebno ako izlazimo napolje.

- Mi smo kao kliničari u obavezi da se spremimo za najgori mogući scenario. Mislim da smo na vreme počeli da se pripremamo, imamo resurse, imaćemo ih još. Osvojili smo četiri nedelje vremena, pre nego što smo imali prvi slučaj. Naše cifre su bar desetak puta manje nego u evropskim žarištima - objašnjava dr Stevanović.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stevanović: Koronavirus je još uvek nepoznanica, njegov razvoj ne može da se predvidi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2020

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio je da je koronavirus "Kovid-19" još nepoznanica i da ne može da se predvidi njegov razvoj...Stevanović je gostujući na televiziji Prva rekao da se o virusu svaki dan sazna nešto novo..."Svaki dan saznamo šta su uradile kolege...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vakcina iz vremena SFRJ mogla bi da nam pomogne: Pulmolog dr Tatjana Radosavljević o borbi protv virusa korona

Izvor: Večernje novosti, 06.Apr.2020, 18:52

Mi smo svi be-se-žeom vakcinisani protiv tuberkuloze, još kao odojčad. U Australiji počela eksperimentalna primena ovog cepiva protiv kovida 19 U VIŠE od 30 centara u svetu trenutno se radi na pronalaženju vakcine protiv virusa SARS-COV2, a jedino što se zasad pouzdano zna...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.