Izvor: RTS, 27.Jan.2022, 14:23

Dom zdravlja u Velikom Gradištu u novom ruhu, nova oprema značiće i pacijentima i lekarima

Dom zdravlja u Velikom Gradištu brine o zdravlju više od 15.000 stanovnika. Posle rekonstrukcije zgrade, zaposleni su dobili mnogo bolje uslove za rad i novu opremu, a pacijenti kvalitetniju zdravstvenu uslugu.
Dom zdravlja u Velikom Gradištu je lokalna ustanova, ali ovdašnjim zdravstvenim radnicima na uređenju prostora i opremi mogu pozavideti kolege iz mnogo većih centara. Rekonstrukcija ovog objekta počela je 2020. godine, a onda se pojavila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korona.

"Tako da smo mi imali tu nesreću da sve vreme rekonstrukcije se borimo i sa koronom u izmenjenim i otežanim okolnostima, jer smo se smestili u jednu trećinu zgrade, a radili sav posao kako su zahtevali uslovi", kaže dr Ljiljana Stevanović, direktorka Doma zdravlja Veliko Gradište.
Rekonstrukciju je sa 140 miliona dinara finansirala Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije. Uz lepši radni ambijent stigla je i moderna oprema, digitalni rendgen aparat, ultrazvučni aparat za odeljenje ginekologije, digitalni kolposkop.
Sa Temišvarskom bolnicom gradištanski Dom zdravlja realizuje projekat ranog otkrivanja karcinoma štitne žlezde, po čijem završetku će im ostati oprema vredna 140.000 evra.
"U okviru čega je nabavljeno pet ultrazvučna portabl aparata, softverski sistem za analizu i rano otkrivanje karcinoma štitne žlezde", dodaje Stevanovićeva.
Osim resornih ministarstava obnovu gradištanskog Doma zdravlja pomogla je i lokalna samouprava, kupovinom nameštaja, opreme za previjalište, stomatoloških stolica i jednog sanitetskog vozila, dok je drugo donacija USAIDA.
"Bilo nam je i hladno, bilo nam je, da kažem, zapušteno, sivi zidovi, sve je bilo ruinirano. Sada kad dođeš se jednostavno osećaš lepo, sve je novo, čisto", navodi dr Mianka Milić, pedijatar.
Gradištanski Dom zdravlja dobio je i kosu rampu za prilaz sanitetskih vozila, a nekadašnja vešernica sada je kovid ambulanta. Takođe, nova zgrada je i energetski efikasna, jer se za grejanje koriste toplotne pumpe, umesto dosadašnjih kotlova na lož ulje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.