Đurić: U srpskim sredinama na Kosovu I Metohiji dvoje novoobolelih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2020, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: U srpskim sredinama na Kosovu I Metohiji dvoje novoobolelih

U većinski srpskim sredinama na KiM registrovana su dva novoobolela muškarca od korona virusa, starosti 43 i 47 godina, iz opština Kosovska Mitrovica i Leposavić, koji su prebačeni na dalje lečenje u KC Niš, saopštio je večeras direktor Kancelarija za KiM Marko Đurić.

Obojica su anketirana radi sprovođenja epidemiološke istrage.

Đurić je naveo da je 91 osoba obolela u albanskim sredinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a da je najviše obolelih starosne dobi između 20 i 29 godina.

Gujon: Srbi na KiM dvostruko ugroženi u vremenu korona virusa

Francuski humanitarac, osnivač organizacije "Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon, izjavio je da su, u vremenu kada je korona virus pogodio ceo svet, Srbi sa Kosova u posebno teškom položaju, jer su ugroženi ne samo od virusa, nego i od poteza prištinske vlade.

Srbi na Kosovu žive u nekoj vrsti izolacije već 20 godina, rekao je Gujon u intervjuu za Kosovo Onlajn.

On je kazao da organizacija "Solidarnost za Kosovo" nastavlja da radi iako su uslovi teži nego ranije, jer su zbog korona virusa ljudi i u Francuskoj zabrinuti, ne izlaze iz kuće i ne mogu da pošalju kao obično čekove poštom.

"Ali poljoprivredni projekti ne smeju da stanu jer oni omogućavaju ljudima da proizvedu hranu za celu godinu. Ako im ne pomažemo sada, možda neće imati dovoljno hrane za nekoliko meseci. To je ono što moramo da izbegnemo i zato sam apelovao na sve ljude dobre volje, kako u Francuskoj tako i u Srbiji, da nastave da pomažu Srbima na Kosmetu", istakao je Gujon.

U dnevnoj objavi na Fejsbuku, Đurić je preneo da je 1.677 ležaja Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici opredeljeno za smeštaj lakše obolelih.

Kaže da je u toku fazno opremanje, i u ovom trenutku obezbedili smo prostorije Studentskog doma br. 2 sa ukupno 80 ležaja, Studentskog doma br. 5 sa 100 ležaja i Studentskog doma br. 6.

Prema njegovim rečima, 10 novih postelja je u novoformiranom infektivnom odeljenju u KBC u Gračanica.

Mobilni timovi u Gračanici, Kosovu Polju i Lipljanu izvršili su devet pregleda i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus COVID-19.

U Zvečanu se tri lica koja su došla iz inostranstva nalaze u samoizolaciji i pod nadzorom su epidemiologa. Bili su u kontaktu sa licem koje je pozitivno na virus COVID-19.

Na listi nezaposlenih lekara i tehničara u srpskim sredinama na KiM je 75 lekara i 900 medicinskih sestara opšteg smera. Radi se na dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja za zapošljavanje određenog broja lekara volontera i medicinskih tehničara za zdravstvene ustanove u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Pasjanu, naveo je Đurić.

Kaže da je Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici počeo sa izradom zaštitnih vizira za naše medicinsko osoblje, a viziri se izrađuju uz pomoć 3D štampača.

U Novim Badovcima, kod Gračanice pokrenuto šivenje zaštitnih maski. U Ranilugu je ustupljen prostor, gde se takođe šiju zaštitne maske. Za Leposavić je nabavljeno dodatnih 200 zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i 1.000 za jednokratnu upotrebu koje su podeljene volonterima i građanima, naveo je Đurić.

Pacijenti prebačeni u Niš

Nadležni iz Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici upozorili su danas da je narednih dana moguć porast zaraženih korona virusom, a da su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa transportovani na dalje lečenje u KBC u Nišu.

Dve osobe sa severa Kosova od 43 i 47 godina, iz Severne Mitrovice odnosno Leposavića, zaraženi su korona virusom i njihovo opšte stanje je dobro ali su transportovani na dalje lečenje u KBC u Nišu, prenosi Kosovo online.

“Oni su posle dobijenih pozitivnih rezultata sa Torlaka poslati u referentnu ustanovu u KCNiš. Ovde su stacionirani zbog visoke temperature iupale pluća i njihovo zdravstveno stanje je bilo stabilno i bili su pokretni”, rekao je direktor KBC Milan Ivanović.

Epidemiolog Saša Antonijević izjavio je na konferenciji za novinare da su preduzeli interventne mere i da se kontaktiraju sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim pacijentima.

“Do sada nam je bila malo relaksiranija situacija, bar smo mi tako mislili, jer nismo imali pozitivnih pacijenata, sada se situacija promenila, imamo prve registrovane slučajeve, tako da u narednim danima očekujemo da će taj broj registrovanih slučajeva rasti iz dana u dan kako budemo istraživali kontakte”, rekao je Antonijević.

On je apelovao na građane da ne paniče, ali da se svi pridržavaju mera koje su propisane, a koje se tiču kućne izolacije i održavanja higijene.

Antonijević je rekao da ima indicija da je sve počelo sa jednog okupljanja (svadbe), da se jedna pacijentkinja iz Kragujevca, koja je pozitivna, dovodi u vezu sa jednim od prvih slučajeva zaraze na severu Kosova.

Na Kosovu 36 hospitalizovanih, pet u teškom stanju

Na kosovskoj teritoriji do danas je registrovana 91 osoba zaražena korona virusom, na Klinici za infektivne bolesti u Prištini hospitalizovano je njih 36, od kojih je pet u teškom stanju, dok su ostali stabilno.

Čekaju se rezultati za još pet osoba testiranih na virus korona, rekao je doktor prištinskog kliničko-bolničkog centra, Saljih Ahmeti.

Ahmeti je za prištinsku Gazetu Expres rekao da je starost obolelih između 50 do 77 godina.

"U međuvremenu, čekaju se i rezultati nekih osoba koji bi trebalo da pokažu da li su se oporavili od korona virusa”, rekao je Ahmeti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.