Čomić sa civilnim sektorom o uticaju korone na najugroženije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 17:47

Čomić sa civilnim sektorom o uticaju korone na najugroženije

Teret krize izazvane pandemijom korona virusa najviše snose najugroženije kategorije stanovništva, poput Roma, ukazuju predstavnici pojedinih organizacija civilnog društva i ističu da očekuju da se, između ostalog, i tim pitanjima bavi novoformirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Predstavnici organizacija civilnog društa razgovarali su danas sa ministarkom Gordanom Čomić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o uključivanju civilnog sektora u procese donošenja odluka u cilju razvoja zajednice, a Danilo Ćurčić iz Inicijative A11 kaže da tokom epidemije korona virusa nije bilo dijaloga civilnog sektora sa državom i da su najugroženiji građani bili prepušteni sami sebi ili organizacijama koje im inače pomažu.

On je novinarima, pre početka sastanka sa ministarkom, rekao da u programu ministarstva nema pitanja koja se odnose na ekonomske i socijalne probleme najugroženih, posebno tokom epidemije kovida-19, ali da očekuje da se novo ministarstvo bavi tim pitanjima.

''Imali smo situacije da u nedostatku dijaloga, Romi u naselju Čukarička padina, koji žive bez struje više od 20 godina, moraju da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava da bi dobili cisternu vode'', rekao je Ćurčić

Dodao je takvih primera ima svakodevno i da očekuje da novo ministarstvo počne da ih otvara.

Ministarka Čomić kazala je da je prohvatila da učestvuje u dijalogu koji treba da ohrabri sve, pa i one suprotnih mišljenja, da u njemu učestvuju i daju jedni drugima dobrobit sumnje da postoje teme o kojima mogu razgovarati i naći rešenje za probleme.

''Postoji veliki broj znalaca i istraživača iz civilnog sektora, koji su na terenu, a čije je znanje potpuno neiskorišćeno. Želimo da iskoristimio taj resurs i budemo na usluzi razvoju dijaloga o temama koje zanimaju građane'', rekla je Čomić novinarima pre početka sastanka u organizaciji Beogradske otvorene škole (BOŠ), uz podršku Americke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Građanske inicijative i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.