Završena rasprava o amandmanima, nastavak u ponedeljak

Izvor: Studio B, 10.Nov.2011, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o amandmanima, nastavak u ponedeljak

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na predloge zakona o otpisu dugova i o igrama na sreću, a sednicu će nastaviti u ponedeljak, 14. novembra.

Rasprava o ukupno 50 amandmana na dva zakonska predloga trajala je dva sata, jer su se za reč javljali uglavnom poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), koji su bili jedini predstavnici opozicije u skupštinskoj sali.

Poslanici opozicije, osim SRS-a, od 20. oktobra ne učestvuju u raspravama na sednici parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << jer traže da Skupština, umesto o zakonima, raspravlja o situaciji na Kosovu. Poslanici Demokratske stranke Srbije učestvuju samo u delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja.

Radikali su u današnjoj raspravi kritikovali predložni zakon o otpisu dugova, po koji se pojedina javna preduzeća oslobađaju duga, nastalog pre više od 20 godina, u ukupnom iznosu od oko 700 miliona evra, i amandmanom zatražili da se izbriše ta odredba zakona.

Poslanici SRS-a su upitali zašto je država sada rešila da "očisti bilanse" tih preduzeća, navodeći da još nije krenula u restruktuiranje javnog sektora koji, kako su naveli, vladajućoj koaliciji ide na ruku jer iz njega finansira kampanje.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević na to je odgovorio da niko iz vladajuće većine ne finansira kampanje iz "narodnog džepa" ali i ne "štampa knjige partijskog lidera". Na to je replicirala poslanica SRS Nataša Jovanović koja je kazala da su knjige lidera radikala Vojislava Šešelja štampane novcem te stranke, a ne narodnim.

Radikali su kritikovali i predloženi zakon o igrama na sreću, navodeći da neće podići nivo društvene odgovornosti i da će efekat od njegovog usvajanja videti samo vlada, jer će biti uvećan udeo u porezu.

Radikal Zoran Krasić rekao je da je očigledno da će Srbija sada imati i igre na sreću po evropskim standardima, ali i ocenio da je ulazak Srbije u EU "igra na sreću".

"Niste imali sreće prilikom ovog izvlačenja, igrajte sledeći put, možda ćete imati vise sreće", kazao je Krasić.

Parlament će sednicu nastaviti u ponedeljak raspravom o izmenama Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju i Predlogu zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

D S S i SRS pitali o Kosovu

Poslanici Demokratske stranke Srbije (D S S) i Srpske radikalne stranke (SRS) pitali su danas predstavnike Vlade šta će uraditi kako bi sprečila stradanje Srba na Kosovu i kada će biti sednica o Kosovu.

U delu sednice za postavljanje pitanja, poslanik D S S Željko Tomić upitao je premijera Srbije Mirka Cvetkovića da li je tačno da je model "zajedničkih punktova na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje", ponudio Beograd, a ne međunarodna zajednica.

"Da li je tačno da šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović dogovara i radi na zajedničkim punktovima na graničnim prelazima Branjak i Jarinje i da to nije predlog međunarodne zajednice već Beograda i beogradske vlasti", pitao je poslanik D S S Željko Tomić.

"To znači da postoje granične službe dve suverene države", kazao je Tomić i ocenio da je time vlada iz "puzećeg priznanja Kosova prešla u galopirajuće".

Tomić je pitao da li će se taj model naći u deklaraciji o Kosovu koju priprema vlada i kada će se ta deklaracija naći u Skupštini.

Tomić je rekao da je današnja sednica trebalo da počne minutom ćutanja zbog smrti Srbina Save Mojsića u Kosovskoj Mitrovici i upitao ko će istražiti njegovo ubistvo.

Poslanici SRS pitali su premijera šta će vlast preduzeti da Srbi na Kosovu više ne ginu i kada će izneti svoj politički stav.

Poslanik SRS Zoran Krasić rekao je da Srbi na Kosovu stradaju u prisustvu međunarodnih snaga dok se Vlada, kako je rekao, ponaša kao da se to dešava u "dalekom inostranstvu".

"Mi se svakog dana pitamo kada će biti održana sednica o Kosovu i nikako da dobijemo odgovor", rekao je Krasić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.