Na Brnjak stigli kosovski carinici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Brnjak stigli kosovski carinici

JARINJE, BRNJAK -

Pripadnici kosovske carine stigli su danas oko 9,30 helikopterom na administrativni prelaz Brnjak, javlja Tanjugov izveštač s lica mesta. Prethodno su na taj prelaz stigli pripadnici Euleks policije. Pripadnici Euleksa pojavili su se jutros nešto pre osam časova na administrativnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prelazu Jarinje, javlja izveštač agencije Beta sa lica mesta.

Nakon helikoptera, koji je oko 7.20 doleteo na taj administrativni prelaz, nešto pre osam časova sleteo je još jedan transportni helikopter sa pripadnicima Euleksa i ubrzo su se na punktu pojavile osobe u uniformi sa simbolima Euleksa i KPS-a.

RTS: Na Jarinju i KPS

Dva bela helikoptera sletela su oko 9.15 na prelaz Brnjak, javlja dopisnik agencije Beta. Na jednom od njih su oznake hrvatskog Kfora, a drugi je bez oznaka.

Nakon sletanja drugog helikoptera, Srbi su ojačali barikadu i ispred punkta istovarili nekoliko šlepera sa šljunkom, kazao je dopisnik.

Pripadnici nemačkog kontingenta Kfora, koji se nalaze na prelazu Jarinje, rekli su novinarima da su na prelaz pristigli samo pripadnici Euleks carine i policije.

Oni tvrde da nisu došli pripadnici kosovske carine i pogranične policije. Reporter RTS-a primetio je dva pripadnika Kosovske policijske službe (KPS).

Prelaz neće biti otvoren, naveli su, dok se ne raziđu građani koji su noć proveli na barikadi na putu ka prelazu.

Građani opštine Leposavić jutros oko pola osam došli su u velikom broju na Jarinje. Oni su se okupili ispred bodljikave žice koju su pripadnici Kfora sinoć postavili zatvorivši ovaj prelaz .

Pripadnici Kfora obezbeđuju prelaz u punoj borbenoj opremi, a na bodljikavoj žici na dva jezika postavljena su upozorenje "Kfor, Stop ili mi budemo pucali", kao i na engleskom "Stop, I will shoot".

Pripadnici Euleks carine i policije rekli su jutros građanima Leposavića, koji su se okupili u mirnom protestu kod Jarinja, da se na prelazu trenutno nalaze samo Kfor, Euleks carina i policija, te da se prelaz neće otvarati sve dok se meštani ne raziđu.

Oni su rekli da su na prelaz došli na osnovu sporazuma, koji je 2. septembra postignut u Briselu.

"Prelaz će biti otvoren kada se budete razišli", rekli su pripadnici Euleksa.

Na molbu grajana da im se dozvoli mirna šetnja preko administrativnog prelaza, pripadnici Kfora i Euleksa su odgovorili da to nije moguće.

Među okupljenima na Jarinju su i članovi udruženja "Istok-pravoslavni" iz Vojvodine, koji su najavili da će danas na to mesto doći i raščinjeni vladika Srpske pravoslavne crkve Artemije.

Redžepi: Kosovski carinici na prelazima

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je Tanjugu da su na prelazima na severu Kosova od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

Redžepi je naveo da je operacija izvedena nešto pre osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno sa pripadnicima Euleksa, na prelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze Kfora kod Leposavića.

Euleks će, naveo je Redžepi vršiti operativni deo poslova na prelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu.

Redžepi je kazao da je operacija izvršena bez problema.

Jedinica Kfora čitavu noć "zarobljena" u Sočanici

Noć je na severnom Kosovu protekla mirno, a veliki broj građana jutro su dočekali na barikadama i putnim pravcima koji sa severa pokrajine vode ka centralnoj Srbiji.

Pripadnicima Kfora onemogućeno je jutros kretanje, zbog blokada na putevima prema prelazima Jarinje i Brnjak, zbog barikada na kojima je lokalno stanovništvo u građanskom otporu akciji Prištine, s ciljem da rasporedi carinike i pogranične policajce na administrativne prelaze.

Jutros su dva vozila nemačkog kontingenta, koji su krenuli iz okoline mesta Lešak, zaustavljena na barikadi u Leposaviću.

Putnička vozila se na tom pravcu propuštaju.

Jedna jedinica Kfora sa pet vozila čitavu noć je "ostala zarobljena" u mestu Sočanica na teritoriji opštine Leposavić, gde su građani teretnim vozilima preprčili put.

Na teritoriji opštine Leposavić postavljene su barikade i na drugim putnim pravcima koje onemogućavaju kretanje jedinica pripadnika Kfora.

Srbi proveli noć na barikadama

Srbi na severu Kosova proveli su noć na barikadama koje su postavljene na nekoliko lokacija u opštini Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok.

Najviše ih je bilo, kako javlja izveštač Tanjuga, u mestu Zupče, gde je potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribarići.

Na tom putnom pravcu Srbi su postavili barikade u mestu Gazivode i dve kod administrativnog prelaza Brnjak.

U opštini Zvečan blokiran je put Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Rudare.

Na teritoriji te opštine postavljena je barikada na još jednoj lokaciji, ali je saobraćaj funkcionisao jednom saobraćajnom trakom.

U Kosovskoj Mitrovici barikade su postavljene na nekoliko lokacija, a i dalje je zatvoren glavni most preko Ibra koji razdvaja južni i severni deo grada.

Situacija je slična i u opštini Leposavić gde su građani na više lokacija postavili barikade, a u mestu Sočanica jedinica poljskog Kfora je zaustavljena, jer je put poprečen kamionom.

Preko Brnjaka ni peške

Na prelazu Brnjak Srbi su sinoć blokirali administrativnu liniju i sa srpske i sa kosovske strane i ne dozvoljavaju čak ni pešacima da tuda prolaze.

Na magistralni put, koji vodi ka Ribariću motrili su tokom cele noći, pa nijedno vozilo međunarodnih snaga nije moglo da se kreće tim putnim pravcem.

I prelaz Jarinje je totalno blokiran i ne odvija se saobraćaj.

U Rudaru, gde gotovo dva meseca Srbi dežuraju pored barikade koju su postavili da bi sprečili instaliranje kosovske carine i sinoć je bilo više od hiljadu ljudi, a građani severnog Kosmeta motrili su i na mostove na Ibru i sve putne pravce koji sa juga vode ka severu.

Radnici i učenici mirno protestuju

Zaposleni u kosovsko-mitrovačkim preduzećima od jutros su, umesto na radnim mestima, na ulicama severnog dela tog grada, a najviše ih je u blizini glavnog mosta koji razdvaja severni srpski od južnog albanskog dela Kosovske Mitrovice.

Oni svojim mirnim protestom žele da poruče da neće prihvatiti nameru vlasti u Prištini da instalira kosovsku carinu na Brnjaku i Jarinju.

U Leposaviću su, umesto u školama, ispred hrama svetog Vasilija održani prvi časovi učenicima.

Đake, koji su nosili srpske zastave, ispred hrama je dočekao starešina protojerej Milomir Vlašković.

Obraćajući se đacima, Vlašković je rekao da su došli "na čas nad časovima, koji je ujedno čas istorije, srpskog jezika, matematike i svih drugih predmeta'.

On je pozvao omladinu Leposavića na jedinstvo, jer, kako je naglasio, u jedinstvu je spas.

Protojerej Vlašković je kazao đacima da su na srpskoj zemlji sa koje neće nestati srpski narod i pored svih pokušaja onih koji bi hteli da se to dogodi.

Prodavnice na severu Kosova rade uobičajeno. Dnevna štampa i po neko vozilo sa mlekom i hlebom dostavljeni su alternativnim putevima, pa je snabdevenost osnovnim životnim namirnicama za sada dobra.

Međutim, goriva na pumpama nema čak ni za sanitetska vozila.

Radnici albanske nacionalnosti zaposleni na građevinskim poslovima u severnom delu Kosovske Mitrovice jutros nisu došli, a nisu otvorene ni prodavnice u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, gde uglavnom pazare Srbi.

U hramu Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici patrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC služe jutarnju liturgiju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.