Konvoj Kfora vraćen u bazu

Izvor: RTS, 18.Okt.2011, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvoj Kfora vraćen u bazu

Pripadnici Kfora nisu danas pokušali da probiju barikade, iako su vozilima došli do blokada kod Jagnjenice. Kfor čeka ishod sutrašnje sednice i poručuje da je odlučan da preduzme akcije, ako se Srbi ne dogovore da sklone barikade.

19.15 - Kfor odlučan da preduzme akciju ako Srbi sutra ne donesu odluku o uklanjanju blokada, saopšteno je iz te vojne misije.

15.00 - Neuspešni pregovori predstavnika Kfora i Srba na mostu u Kosovskoj Mitrovici. Srbi poručili da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće propustiti Kfor da prođe dok se ne održi zajednička sednica četiri skupštine opštine. Posle pregovora, Kfor se vratio u bazu.

12.53 - Kfor danas "testirao slobodu kretanja", rekao portparol te organizacije Uve Movicki.

12.00 - Završen sastanak Slaviše Ristića i Klausa Glaba. Dogovor je da se Kfor vrati u bazu i sačeka sutrašnju sednicu četiri skupštine opština na severu Kosova.

Konvoj Kfora koji je krenuo ka prelazima na severu Kosova, vratio se u bazu u Novom Selu i odustao od pokušaja da snabde vojnike na Jarinju i Brnjaku dok se ne završi sednica skupština opština sa severa Kosova, koja je zakazana za sutra.

Portparol Kfora Uve Movicki nije mogao ni da potvrdi niti da demantuje informaciju da su međunarodne snage pomerile za sutra rok za uklanjanje barikada na severu Kosova.

Movicki je Tanjugu rekao da je Kfor danas pre podne uputio dva konvoja na sever Kosova kako bi snabdeo svoje trupe i "testirao slobodu kretanja".

"Komandant Kfora Erhard Drevs imao je za cilj da testira slobodu kretanja u saglasnosti sa zahtevom da se barikade uklone", izjavio je Movicki.

Portparol Kfora istakao je da će "u skladu sa rezultatima današnjih pokušaja prelaska konvoja na sever Kosova, Kfor doneti odluku o daljim koracima".

Sam komandant Kfora Erhard Drevs rekao da je razočaran što Srbi sa severa Kosova nisu uklonili barikade i dodao da "građani na severu nisu položili test".

Pripadnici Kfora došli su danas do barikada u selu Jagnjenica, koje se nalazi na putu između Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka.

Usledio je razgovor predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i potpukovnika Kfora Klausa Glaba, posle čega su se pripadnici Kfora vratili u bazu.

Glab je predsedniku Ristiću preneo da je dobio komandu iz Kfora da pokuša da dođe do vojnika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Međutim, oficir Kfora kaže da nisu imali nameru da to urade silom i da su se zato zaustavili na barikadama.

Postignut je dogovor da se konvoj Kfora vrati u bazu i sačeka zajedničku sednicu odbornika skupština sve četiri opštine na severu Kosova, koja će biti održana sutra u Zubinom Potoku.

Predstavnici Srba sa severa Kosova dogovorili su večeras, na sastanku u Zvečanu, zaključke koje će izneti na sutrašnjem sastanku.

Srbi će preneti da su spremni da barikade uklone samo za pripadnike Kfora koji prevoze namirnice svojim vojnicima na severu Kosmeta, javlja reporter RTS-a. To znači da će prevoz hrane biti moguć samo preko određenih barikada, kao što je barikada u Jagnjenici. 

Srbi takođe zahetvaju od Kfora da ne asistira Euleksu u prevoženju kosovskih carinika na prelaze na severu, kao i da spreči upad jedinice ROSU na sever Kosova.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da akcija Kfora neće biti dok se ne završi sastanak.

"Neće biti nikakvih akcija Kfora ni danas, ni sutra dok traje sednica. Predstavnici lokalnih vlasti žele u miru bez pritisaka da razgovaraju i na taj način pronađu rešenje", rekao je Ristić novinarima okupljenim kod barikade.

Ristić je Glabu preneo stav da nijedan pojedinac ne može sam da donese odluku o propuštanju konvoja za snabdevanje vojnika na prelazima Jarinje i Brnjak, već da to moraju da urade predstavnici naroda.

"Sutra ćemo znati kako će dalja saradnja sa Kforom izgledati. Odluka će biti doneta u interesu svih nas", rekao je Ristić.

Na barikadi u Jagnjenici bio je okupljen veliki broj građana, a barikada je dodatno ojačana sa još dva kamiona puna zemlje. Barikade su dodatno ojačane i u ostalim mestima na severu Kosova.

Konvoj Kfora krenuo je kasnije popodne ka barikadi kod Dudinog krša, na putu za Leposavić, ali se ubrzo vratio u Prištinu.

Vozila Kfora krenula su oko 10 časova iz Novog Sela, preko Vučitrna, Kosovske Mitrovice, alternativnog puta kroz Košutovo, mesta Čabre i došli do Jagnjenice.

Put Zubin Potok – Kosovska Mitrovica je posle sat vremena, koliko su pregovori trajali, deblokiran, a građani su se razišli dok barikade i dalje čuva manji broj onih koji dežuraju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.