Građani će braniti ognjišta

Izvor: B92, 18.Okt.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Građani će braniti ognjišta"

Kosovska Mitrovica -- Predsednici opština na severu Kosova ponudili su Kforu "kompromis" odnosno da se konvojima te vojne misije omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da postoji predlog "da se Kforu omogući periodično da konvoji prolaze kroz opštine na severu, ali da to ne znači da imaju potpunu slobodu kretanja".

Kfor je najavio da će danas ukloniti barikade na severu Kosova, koje mu smetaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snabdeva trupe na prelazima Jarinje i Brnjak.

U iščekivanju prolaska vozila Kfora ka administrativnim prelazima, Srbi sa severa Kosova od jutros su se okupili u velikom broju na barikadama u Zupču, Leposaviću, Rudaru i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

U severnoj Mitrovici okupilo se oko 2.000 ljudi.

"Građani će svojim telima braniti svoja ognjišta i svoje domove i jedino su spremni da kompromisom i dogovorom rešavaju sve nesporazume", rekao je Pantić.

Dodao je da je jutros dobio poziv iz komande Kfora i informaciju da će danas pokušati da provezu dva konvoja kroz Kosovsku Mitrovicu, gde će u jednom biti hrana i oprema, a u drugom mehanizacija koja treba da obezbedi bolje uslove vojnicima u bazi na Jarinju.

Pantić im je kazao da ne zna kakav će da bude odgovor naroda, ali da je uveren da će građani biti mirni, da neće koristiti nasilje, ali ni dozvoliti da se nasilje primeni nad njima.

Najavljeno je da će Srbe na barikadama danas obići i zamenik predsednika Republike Srpske Emil Vlajki.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, koji je na barikadi u Rudaru, rekao je novinarima da narod od Kfora očekuje da "albanske carinike i pogranične policajce vrate odakle ih je i doveo, a da će potom narod u mirnoj atmosferi ukloniti barikade".

Srbi su zatražili od Kfora da im da još jedan dan kako bi sutra na sednici svih odbornika opština sa severa Kosova odlučili kako će da postupe po zahtevu Kfora da kopnenim putem snabdeva trupe na prelazima.

Kfor je odbio taj zahtev i najavio da će prvi konvoji krenuti danas ka prelazima.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi nude kompromisno rešenje Kforu

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2011

Predsednici opština na severu Kosva ponudili su Kforu "kompromis", odnosno da se konvojima te vojne misiji omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.

Nastavak na Radio 021...

Kfor se vraća u bazu, rok pomeren za sutra

Izvor: Studio B, 18.Okt.2011

Predstavnici Kfora dogovorili su se posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave na barikadi u selu Jagnjenica kod Zupča da se vrate u bazu dok se ne završi sednica skupština opština severa Kosova...Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić saopštio je da se sa potpukovnikom snaga...

Nastavak na Studio B...

KFORU PROLAZ SAMO ZA HRANU

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011

KOSOVSKA MITROVICA - Čelnici četiri opštine na severu Kosova razmatraju mogućnost da se snagama Kfora omogući kretanje preko teritorije tih opština u cilju snabdevanja jedinica u tom delu Kosova, ali ne i puna sloboda kretanja...O tome će se danas izjasniti čelnici lokalne samouprave, a sutra...

Nastavak na Kurir...

Konvoj Kfora vraćen u bazu

Izvor: RTS, 18.Okt.2011

Pripadnici Kfora nisu danas pokušali da probiju barikade, iako su vozilima došli do blokada kod Jagnjenice. Kfor čeka ishod sutrašnje sednice i poručuje da je odlučan da preduzme akcije, ako se Srbi ne dogovore da sklone barikade. ..19.15 - Kfor odlučan da preduzme akciju ako Srbi sutra ne donesu...

Nastavak na RTS...

Kfor: Srbi nisu položili test

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2011

Komandant Kfora nemački general Erhard Drevs izjavio je danas da je razočaran što Srbi sa severa Kosova nisu uklonili barikade i dodao da "građani na severu nisu položili test"

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Srbi neće dozvoliti prolazak konvoja

Izvor: Cafe.ba, 18.Okt.2011

Srbi na barikadi na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici rekli su danas pripadnicima KFOR-a da neće dozvoliti prolazak konvoja do prelaza Brnjak i Jarinje do sutrašnje sjednice skupštine četiri srpske opštine na sjeveru pokrajine.

Nastavak na Cafe.ba...

Situacija mirna, Srbi dežuraju na barikadama

Izvor: Studio B, 18.Okt.2011

Situacija na severu Kosova je večeras mirna, a građani i dalje dežuraju na barikadama na putnim pravcima koji vode do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje. ..U Zvečanu je danas posle podne održan sastanak čelnika četiri opštine - Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić - na...

Nastavak na Studio B...

Kfor se vratio u bazu, Srbi nude ograničeno kretanje

Izvor: Politika, 18.Okt.2011

Komandant Kfora Erhard Drevs: Srbi na severu nisu položili ispit..Kosovska Mitrovica – Predsednici četiri opštine na severu Kosova, nakon jučerašnja dva pokušaja Kfora da konvojem stignu do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, razmatraju moguća rešenja kako bi se snagama međunarodnih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.