Kfor se vraća u bazu, rok pomeren za sutra

Izvor: Studio B, 18.Okt.2011, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor se vraća u bazu, rok pomeren za sutra

Predstavnici Kfora dogovorili su se posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave na barikadi u selu Jagnjenica kod Zupča da se vrate u bazu dok se ne završi sednica skupština opština severa Kosova.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić saopštio je da se sa potpukovnikom snaga Kfora Klausom Gladom dogovorio da se transport Kfora vrati u svoju bazu.

"Neće biti nikakvih akcija Kfora ni danas, ni sutra dok traje sednica. Predstavnici lokalnih vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << žele u miru bez pritisaka da razgovaraju i na taj način pronađu rešenje", rekao je Ristić novinarima okupljenim kod barikade.

"Dogovorili smo se da se konvoj vrati u bazu i ispoštuje naš zahtev da Kfor sačeka sednicu skupštine opština severa Kosova", dodao je on.

Ristić je naveo da mu je Glad preneo da je dobio komandu da sa transpotom za snabdevanje jedinica krene ka prelazu Brnjak i da, premda tu komandu mora da izvrši, ne želi da primeni silu.

On je kazao da je Gladu preneo stav da nijedan pojedinac ne može sam da donese odluku o zahtevu Kfora za propuštanje transporta, već da to moraju da urade predstavnici naroda.

"Sutra ćemo znati kako će dalja saradnja sa Kforom izgledati. Odluka će biti doneta u interesu svih nas", rekao je Ristić.

Put Zubin Potok - Kosovska Mitrovica je nakon sat vremena, koliko su trajali pregovori, deblokiran a građani su se razišli dok barikade i dalje čuva manji broj onih koji dežuraju.

Istovremeno, na prelazu Jarinje u toku su razgovori oficira Kfora iz baze iznad prelaza sa lokalnim vlastima.

Ivanović: Tri ključna elementa za dogovor sa Kforom Državni sekretar

Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je danas uverenje da Kfor neće pokušati silom da ukloni barikade na severu Kosova i da je moguć dogovor predstavnika Srba sa severa Kosova i međunarodnih snaga na bazi tri kljucna elementa.

"Treba da se postigne dogovor da Kfor neće transportovati kosovske carinike, da neće dozvoliti naoružanim jedinicama da dođu na sever Kosova, kao i da neće asistirati Euleksu u dovođenju predstavnika kosovskih insitucija", rekao je Ivanović novinarima na barikadi na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da će o tome biti reči sutra na sastanku predstavnika lokalne samouprave i Kfora koji će se održati posle zajedničke sednice odbornika četiri opštine na severu Kosova.

Dogovor će, kako je rekao, imati nekoliko faza, a počeće "u znaku dobre volje da se propuste transporti Kfora pod uslovom da ne prevoze carinike i tešku mašineriju, kao i da se ne dovodi bilo koja naoružana grupa koju Srbi doživljavaju kao neprijateljsku".

Prema njegovim rečima, za početak, to će značiti delimično propuštanje transporta Kfora.

"Korisno bi bilo da se postigne sporazum između Kfora i lokalnih Srba i jer će to pomoći da Euleks shvati u kakvoj je poziciji a Albanci da shvate da je neophodno da pregovaraju u Briselu i da kroz dijalog dođe do dogovora", dodao je Ivanović.

Istovremeno, Ivanović je naveo da ne veruje da će Kfor tokom dana učiniti nešto po pitanju uklanjanja barikada, jer je okupljen veliki broj ljudi i "postoji kritična masa".

"Kfor nema mogucnosti da reaguje silom jer bi sila izazvala samo kontraefekat daljim utvrđivanjem barikada. Kfor ne može da razbije toliko barikada koliko Srbi mogu da ih postave i dogovor je bolje rešenje", poručio je zvaničnik.

Ivanović je ponovio da Kfor treba da se vrati statusno neutralnoj poziciji i da shvati da ne može da asistira kosovskim institucijama.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.