Počelo ponovljeno suđenje Preliću za ubistvo Tatona

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo ponovljeno suđenje Preliću za ubistvo Tatona

Ponovljeno suđenje navijaču kluba "Partizan" Đorđu Preliću za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona počelo je danas pred Višim sudom u Beogradu iznošenjem odbrane Prelića.

Iznoseći odbranu, Prelić je kazao da nema nikave veze sa smrću Tatona i da ga nikada nije video, niti znao da je u Beogradu i dodao da ne razume optužnicu i da je deo koji se odnosi na njega netačan i da je jedino tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je toga dana, 17. septembra 2009. godine bio na Obilićevom vencu na kome se incident dogodio.

"Žao mi je što je Bris Taton nastradao, ali mi je žao i moje porodice i mene, jer više od šest godina prolazimo kroz pakao, jer se teretim za nešto što nisam izvršio", kazao je Prelić na suđenju i dodao da je za prebijanje Tatona saznao iz medija kada se posle utakmice vratio kući.

On je negirao i da je vođa navijača Partizana i grupe Alkatraz i kazao da je samo navijač tog kluba i član grupe Alkatraz, koju je okarakterisao kao "grupu drugova koja navija" i kao vidljivu navijačku grupu, jer su uvek na centralnom delu užne tribine ispod semafora.

Prelić je kazao da je, na dan incidenta, sa Ljubomirom Markovićem prvo otišao na stadion "Partizana", a zatim do centra grada i da je u automobilu saznao da idu na Obilićev venac, gde su seli u kafić "Jelena". On je kazao da su u kafiću proveli pet do šest minuta, jer su čuli pucanj i izašli da vide šta se dešava.

On je kazao da je na 20 metara od sebe video tuču, dim navijačkih baklji, lomljenje stolica i čoveka koji je istrčao iz mase, na engleskom dozivao pomoć i utrčao u Ajriš pab (Irish pub). On je dodao da je, kada se tuča završila, video mladića koji je "ispuzao" iz gužve sa krvavom glavom i da mu je neko pomogao da ustane.

Prelić je dodao da nije video nikoga koga poznaje u tuči, a da je on toga dana nosio svetle farmerke, beli duks sa crnom štraftom i crne patike, a da je na glavi imao naočare za vid.

On je dodao da je primetio da Marković više nije sa njim, da je otišao u kafić da ga potraži, da ga ni tamo nije bilo, da je pozvao drugog prijatelja i pored Mažestika, Knez Mihailovom ulicom krenuo u kafić Barka gde se našao sa prijateljima i da se potom vratio automobilom do stadiona Partizana.

Svedok Nenad Đurić, koji je imao tezgu sa diskovima i novinama ispred garaže na Obilićevom vencu, kazao je da je 17. septembra čuo pucanj, zbog čega je otrčao u garažu, iz koje je izaša nakon jednog minuta i video da je letnja bašta kafića bila uništena, da je njegov štand bio odguran i video neke rešetke koje su bačene u žardinjeru.

Đurić je kazao da je primetio da je jedna tuja u srednjoj betonskoj žardinjeri bila slomljena, da je u zemlji u žardinjeri bio otisak stopala i da je da je nedaleko od tuje bio plavi prolećni duks na raskopčavanje sa kapuljačom.

On je dodao da su ljudi oko njega govorili da su u incidentu učestvovali "grobari" i da je onda čovek iz obezbeđenja garaže rekao da "čovek leži dole", da je čovek nosio majicu na sebi i da ga nisu pomerali jer su mislili da je povredio kičmu, a da je ubrzo došla policija.

Đurić je kazao i da su Francuzi pet dana pre incidenta posećivali jedan kafić na Obilićevom vencu i da je mislio da su turisti, a ne navijači Tuluza.

Danas su saslušani i svedoci odbrane Dražen Kovačević, Marko Pavlović i Miloš Karić. Prva dvojica su navijači kluba Crvena zvezda, oni su poznanici Prelića, a sva trojica su tvrdila da su sa Prelićem i Markoviće skoro svakodnevno vreme provodili na Obilićevom vencu.

Zastupnik porodice Taton Slobodan Ružić kazao je novinarima nakon suđenja da mu nije jasno zbog čega je sud odlučio da ponovo izvodi dokaze i da od Đorđa Prelića nije čuo ništa novo.

Advokat odbrane Dragoslav Ognjanović kazao je da je novina da svedok Đurić, koji je i ranije bio svedok prvi put sada pominje otisak stopala, a da je cilj odabira svedoka bio da pokažu da se Prelić ni iz kog posebnog razloga 17. septembra nije nalazio na Obilićevom vencu, već da je to nešto što je često radio.

Suđenje je dva puta odlagano. Prelić je u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, ali je nakon izručenja Srbiji 2014. godine tražio ponovljeno suđenje.

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je zatvorske kazne četrnaestorici osuđenih za ubistvo. Đorđu Preliću i Dejanu Puzigaću kazne su sa 35 i 32 godine zatvora, smanjene na 15 i 14 godina zatvora. Kazne su smanjene i Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću koji su prvostepeno osuđeni na po 30 godina zatvora.

Taton (28) je prebijen 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice "Partizana" i francuskog Tuluza. Njega je pretukla grupa navijača "Partizana". On je preminuo 12 dana kasnije od zadobijenih povreda.

Naredno suđenje zakazano je za 14. april.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.