Simpozijum u logoru za silovanje: Andrić na mjestu zločina

Izvor: SandzakInfo.net, 02.Okt.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simpozijum u logoru za silovanje: Andrić na mjestu zločina

Dvadeset godina nakon što je Drina tekla crvena, u Višegradu će se održati simpozij o Ivi Andriću, u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Gracu i Opštine Višegrad. Simpozij će se, baš kao petnaest godina ranije, održavati u Domu kulture. Umjesto Karadžića, Ekmečića i Ćosića sada će sjediti intelektulaci iz Austrije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Organizatori su uspjeli čak i naći par Bošnjaka, čisto da dokažu da su multi-kulturni i otvoreni za zdravu raspravu u duhu demokratije. Nedaleko od Doma kulture u Višegradu, na mezarju Stražište, ukopana je Jasmina Ahmetspahić, vjerovatno najljepša djevojka u Višegradu prije rata. Jasmina je izvršila samoubistvo u Vilinoj vlasi tako što je skočila sa balkona na trećem spratu. Jasminu je silovao Željko Lelek, višegradski policajac a danas osuđeni ratni zločinac. Lelek je drugostepeno osuđen za zločine protiv čovječnosti uključujući i silovanje Jasmine. Posmrtni ostaci Jasmine Ahmetspahić pronađeni su 2010. godine prilikom asanacije jezera Perućac. Ove godine u maju mjesecu, zajedno sa još 65 drugih višegradskih šehida Jasmina je ukopana na mezarju Stražište. Mezarje Stražište svjedoči istinu, istinu o Višegradu koja se danas nastoji izbrisati lažnim kulturnim i obrazovnim uzdizanjem, izgradnjom Disneylanda za odrasle – Andrićgrada, višegradskim stazama i kojekakvim drugim manifestacijama.
U martu 1995. godine, u Višegradu je obilježeno dvadeset godina od smrti Ive Andrića i peta decenija od objavljivanja romana Na Drini Ćuprija. Tada se u Višegradu okupio intelektualni i politički vrh Republike Srpske i Srbije: Slobodan Rakitić – predsjednik Udruženja književnika Srbije, Ljubomir Tadić, Milorad Ekmečić, Dobrica Ćosić i drugi. Sve u svemu dva autobusa pisaca zaputilo se iz Francuske 7, odnosno Doma pisaca u Beogradu za grad na Drini – Višegrad. U Domu kulture odrzao se skup u prisustvu i pod blagoslovom Alekse Buhe, Radovana i Ljiljane Karadžić, Nikole Koljevića, Biljane Plavšić i drugih. Godinu dana ranije, sličan skup održao se na dan Andrićevog rođenja i na taj dan je postavljen obnovljeni Andrićev spomenik koji je Murat Šabanović dvije godine ranije razbio i u Drinu bacio.
Za vrijeme održavanja ovih skupova, Bošnjaka u Višegradu gotovo nije bilo. Neki su zabarikadirani u kuće i živi zapaljeni, neki su streljani i bačeni u prirodne jame, a većina njih je ubijena i bačena sa ćuprije u Drinu dok su u bašti Hotela Višegrad srpski vojnici i policajci sjedili i nazdravaljali. Veliki broj žena i djevojaka su silovane po kućama, školama, u vatrogasnom domu, policijskoj stanici te u zloglasnoj Vilinoj vlasi – poznatom prijeratnom hotelu sa ljekovitom vodom. Procjenuje se da je najmanje 200 Bošnjakinja iz Višegrada i drugih okolnih mjesta tu dovedeno i sistematski silovano. Već u prvoj godini čišćenja, obje gradske džamije su zapaljene, dignute u zrak i na njihovim lokacijama su parkovi napravljeni. Istina, tada je u Višegradu bio još mali broj Bošnjaka – u logoru Uzamnica.
Dvadeset godina nakon što je Drina tekla crvena, u Višegradu će se održati simpozij o Ivi Andriću, u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Gracu i Opštine Višegrad. Simpozij će se, baš kao petnaest godina ranije, održavati u Domu kulture. Umjesto Karadžića, Ekmečića i Ćosića sada ce sjediti intelektulaci iz Austrije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Organizatori su uspjeli čak i naći par Bošnjaka, čisto da dokažu da su multi-kulturni i otvoreni za zdravu raspravu u duhu demokratije. Na ovom skupu, naravno, neće biti prisutan profesor čikaškog univerziteta Micheal Sells, autor knjige The Bridge Betrayed: Religion and Genocide in Bosnia (Izdani most: religija i genocid u Bosni) koji se u svojoj knjizi i u nekoliko svojih članaka bavio ulogom Andrićevog djela u opravdavanju genocida na Bošnjacima.
Ignorisanjem višegradske prošlosti i žrtava, ovaj simpozij stao je na stranu koja opravdava zločin. Na toj strani su prije petnaest godina bili Karadžić, Ekmečić, Ćosić i drugi a danas su to neki novi ‘intelektualci’.
Jedino što bi moglo promjeniti mišljenje učesnika simpozija jesu krici mučenih višegradskih djevojaka, za koje kažu da i dalje po noći odjekuju u Vilinoj vlasi.
Piše: Hikmet Karčić

Nastavak na SandzakInfo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakInfo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakInfo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.