Osmanoviću i Toriću sude zbog uzimanja mita

Izvor: Cafe.ba, 10.Nov.2014, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmanoviću i Toriću sude zbog uzimanja mita

TUZLA - Midhatu Osmanoviću, bivšem poslaniku Stranke za BiH u Parlamentu FBiH, i Velidu Toriću, v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, danas je nastavljeno suđenje u Općinskom sudu Tuzla zbog uzimanja mita.

Tokom suđenja saslušani su Besim Imamović, predsjednik KO Stranke za BiH, i Nermina Hadžigrahić, nekadašnja ministrica u Vladi TK.

Svjedoci su naveli da je imenovanje Torića za direktora ZZO TK obavljeno u vrijeme kada je u TK izvršena prekompozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << vlasti.

Imamović je rekao da je Stranka za BiH ulaskom u vladajuću koaliciju dobila nekoliko direktorskih fotelja, a da je pozicija direktora ZZO TK pripala OO SBiH Lukavac. Hadžigrahićeva je istakla da ju je Osmanović nazvao telefonom i da je rekao da je Torić novi direktor ZZO TK.

Osmanoviću i Toriću, prema navodima optužnice, nije trebalo mnogo vremena da u djelo sprovedu svoje planove. Osmanović je uhapšen 25. decembra 2013. godine u Tuzli kada je od Enese Nišić uzeo kovertu sa 20.000 KM. Prethodno je Osmanović sa Torićem dogovorio da joj izda rješenje o zasnivanju stalnog radnog odnosa u ZZO TK - Poslovnica Srebrenik. Nišićeva je o tome obavijestila SIPA, a nakon što je Osmanović sa "plijenom" uhapšen u hotelu "Tuzla", istog dana je uhapšen i Torić.

U optužnici, koju potpisuje tužiteljica Diana Kajmaković, Osmanović je optužen da je kao službena osoba u instituciji FBiH iskoristio položaj i podstrekao Torića da iskoristi svoj položaj i njemu pribavi korist u iznosu od 20.000 KM. Torić je optužen da je kao službena osoba u instituciji FBiH iskoristio svoj službeni položaj i pribavio Osmanoviću korist od 20.000 KM.

Suđenje se nastavlja 24. novembra, kada će biti saslušana i Enesa Nišić.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.