Napad na Vučića - dokaz da su bezbjednosne institucije BiH nesposobne

Izvor: Cafe.ba, 13.Jul.2015, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Vučića - dokaz da su bezbjednosne institucije BiH nesposobne

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica izjavio je da se napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića može okarakterisati kao dobro organizovani pokušaj atentata i linča na jednom vrlo osjetljivom događaju, što je za svaku osudu i predstavlja najbolji dokaz da su bezbjednosne institucije na nivou BiH nesposobne.

Mihajilica je u izjavi za Srnu istakao da takve strukture, nakon detaljno provedene istrage, moraju da budu reformisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i izvan dometa političkog uticaja.

"Srpska u suštini treba ozbiljno razmisliti kako da odgovori na činjenicu da su se dogodili ovakvi propusti", rekao je Mihajilica i dodao da je neophodno utvrditi zašto nije prihvaćeno da MUP Srpske obezbjeđuje cijeli skup, uključujući i unutrašnjost memorijalnog kompleksa.

On je podsjetio da je MUP Srpske 2005. godine, u još složenijoj situaciji taj posao obavio perfektno, bez ikakvih problema.

Mihajilica je ocijenio da je zaprepašćujuća i krajnje zabrinjavajuća izjava člana Komisije za bezbjednost parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića da je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima "dokaz da bezbjednosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske i četničko-policijske obavještajne strukture".

On kaže da ne i čudi što ovakva izjava dolazi od poslanika u parlamentu BiH koji je bio kandidat za predsjednika SDA, a s druge strane bio je osumnjičen za zaštitu određenih radikalnih krugova tokom rata i čija je uloga u ratnom periodu vrlo sporna.

Mihajilica je rekao da ova izjava vrijeđa zdrav razum, upitavši da li Mehmedović misli da su /direktor OBA/ Almir DŽuvo i /direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela/ Mirsad Vilić "četnički kadrovi".

On je naglasio da ta izjava upućuje i na postojanje političkih snaga u samom vrhu Islamske zajednice.

Mihajilica ističe da je krajnje zabrinjavajuća informacija koja se pojavila u medijima da je, po saznanjima srpskih obavještajnih službi, visoki funkcioner SDA i jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića direktno učestvovao u organizovanju pokušaja atentata na Vučića.

"To će tek dodatno da utiče na raspirivanje međunacionalnih i političkih tenzija, kao i povećanih bezbjednosnih rizika i sigurno će Republika Srpska imati potrebu da zauzme jasne stavove po tom pitanju nakon što se sazna više o nalogodavcima i učesnicima u tom događaju, a i u vezi sa izjavama koje dolaze i vrha SDA i Islamske zajednice", istakao je Mihajilica.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.