Na triježnjenju i maloljetnici

Izvor: Cafe.ba, 03.Sep.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na triježnjenju i maloljetnici

Služba hitne pomoći, pored brojnih slučajeva koji su uistinu hitni, svakodnevno ima pacijente koji su u ovoj ustanovi završili nakon koje čašice više, odnosno na triježnjenju.

Medicinsku pomoć zbog alkoholisanog stanja traže čak i maloljetnici.

Najveći broj pacijenata nakon pregleda i eventualne terapije upućuje se na kućno liječenje.

"Manji broj ostaje u Hitnoj pomoći, gdje se ordinira adekvatna terapija i prati stanje takvih pacijenata, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << samo rijetke sa dubokim poremećajem svijesti upućuju na Internu kliniku na bolničko liječenje", kazala je Stankovićeva.

Ljekari kažu da je zloupotreba alkohola kod maloljetnika uglavnom simptom nekog poremećaja mentalnog zdravlja.

Najčešće se zloupotreba alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci javlja kod poremećaja ponašanja, depresivnih poremećaja i u okviru adolescentske krize.

Stankovićeva je pojasnila da je postupak triježnjenja isti i sa maloljetnicima, s tim da se zovu roditelji da dođu po svoje dijete.

U Banjaluci nema ustanove za triježnjenje kakvu inače imaju veliki gradovi u svijetu, a od početka primjene novog Zakona o prekršajima uhapšen je i jedan pješak koji je imao 2,99 promila alkohola u krvi.

Triježnjenje

Mada možda nekima djeluje čudno, ali za dvije čaše piva potrebna su tri sata triježnjenja, a za tri čaše potrebna su četiri sata, kažu ljekari.

Dodaju da je za triježnjenje nakon popijene četiri čaše piva potrebno šest, a za pet čaša osam sati da bi osoba bila trijezna.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Na triježnjenju i maloljetnici

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2014

Služba hitne pomoći, pored brojnih slučajeva koji su uistinu hitni, svakodnevno ima pacijente koji su u ovoj ustanovi završili nakon koje čašice više, odnosno na triježnjenju...Medicinsku pomoć zbog alkoholisanog stanja traže čak i maloljetnici...Najveći broj pacijenata nakon pregleda i eventualne...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.