Asocijacija srednjoškolaca u BiH: Nismo zadovoljni uslovima u školama, cilj je pobošljati status srednjoškolaca

Izvor: Cafe.ba, 25.Okt.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asocijacija srednjoškolaca u BiH: Nismo zadovoljni uslovima u školama, cilj je pobošljati status srednjoškolaca

''Osnovna vizija Asocijacije je da svaki srednjoškolac bude uključen u proces donošenja odluka koje se njega tiču. Imamo projekte i aktivnosti koje radimo tokom cijele godine, a ovo je jedan od njih'', kazao je koordinator Skupštine Asocijacije srednjoškolaca u BiH koja se održava u Sarajevu Nedžad Kamenica.

SARAJEVO (AA) - Srednjoškolci iz nekoliko različitih gradova u Bosni i Hercegovini okupili su se u Sarajevu povodom sedme Generalne skupštine Asocijacije srednjoškolaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << u BiH (ASuBiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Skupština je okupila učesnike, učenike srednjih škola, iz 51 grada širom BiH. Skupština će trajati do 28. oktobra, a tokom njenog održavanja srednjškolci će izabrati i članove Upravnog odbora, kao i predsjednika Asocijacije

Generalnu skupštinu Asocijacije srednjoškolaca finansijski podržava fondacija "Schueler Helfen Leben".

ASuBiH je osnovan 2007. godine na incijativu pomenute njemačke fondacije. Osnivanje je podržalo više od 250 srednjoškolaca iz cijele Bosne i H ercegovine. ASuBiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja okuplja sve srednjoškolce, kao i sva vijeća učenika srednjih škola u BiH.

Osnovni cilj je pobošljanje statusa srednjoškolaca u BiH kroz jačanje njihovih prava i zastupanje njihovih ideja. Kroz svoje projekte ASuBiH edukuje, povezuje, informiše srednjoškolce i upoznaje ih sa njihovim pravima.

Zadatak Asocijacije je da omogući svim srednjoškolcima podršku i priliku da ostvare svoje ideje. ASuBiH je punopravni član Obessua, Unije srednjoškolaca evropskih zemalja od 2009. godine.

Nedžad Kamenica, koordinator Skupštine, kazao je za AA da je posebna vrijednost Asocijacije što je uspjela okupiti srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine. Pojasnio je da srednjoškolci u suštini nisu zadovoljni uslovima u kojima pohađaju srednje škole, te da su, uz ostalo, vannastavne aktivnosti daleko od onih koje su zamišljene.

"U ova četiri dana očekujemo puno dobre priče, aktivnosti. Skupština je okupila srednjoškolce iz cijele BiH", pojasnio je Kamenica.

Prema njegovim riječima, Asocijacija funkcioniše po principu lokalnih timova, a trenutno ih ima 50 na području BiH.

"Osnovna vizija Asocijacije je da svaki srednjoškolac bude uključen u proces donošenja odluka koje se njega tiču. Imamo projekte i aktivnosti koje radimo tokom cijele godine, a ovo je jedan od njih", kazao je Kamenica.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.