Ziđin povodom Svetskog dana šuma: ŠUME SU „PLUĆA“ PLANETE, ČUVAJMO IH

Izvor: TimockeVesti.net, 21.Mar.2023, 11:55

Ziđin povodom Svetskog dana šuma: ŠUME SU „PLUĆA“ PLANETE, ČUVAJMO IH

Bor, 21. mart – Svesna da rudarske aktivnosti mogu prouzrokovati oštećenje površine zemljišta i da, ako se njima ne upravlja pravilno, mogu da imaju negativan uticaj na životnu sredinu, Srbija Ziđin Koper daje sve od sebe da zaštiti krhki ekosistem i ulaže velike napore u izgradnju zelenih i rudnika nalik baštama. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine, pa je u kompaniji od 2019. do >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << danas posađeno oko 386.000 različitih sadnica i ozelenjeno više od 130 hektara degradiranih rudarskih površina. Poslednja akcija pošumljavanja sprovedena je sredinom marta, kada je u rudniku „Novo Cerovo“ posađeno oko 2.000 sadnica crnog bora i belog bagrema.
Rudnik Veliki Krivelj – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Povodom Svetskog dana šuma, 21. marta, zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Zou Gang najavio je nastavak radova na rekultivaciji zemljišta degradiranog višedecenijskim rudarenjem, ozelenjavanje dodatnih 800.000 kvadratnih metara i sadnju još oko 200.000 mladica. – Šume su dragoceni prirodni resurs, kako za čoveka, tako i za ukupni biodiverzitet. To su „pluća“ planete i moramo ih sačuvati – kazao je Gang i podvukao da je ekološka komponenta sastavni deo svakog rudarskog ili građevinskog projekta koji se realizuje u Srbija Ziđin Koper.
Oštreljska brana flotacijskog jezera Veliki Krivelj – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper – Ozelenjavanje u zonama rudnika i fabrika, kao i ogoljenih područja je naš stalni posao. Od početka ove godine je samo na Oštreljskoj brani flotacijskog jalovišta „Veliki Krivelj“ posađeno 30.000 sadnica crnog bora, tako da će tu uskoro biti formiran pojas borove šume površine šest i po hektara. Pre dve godine je na istoj lokaciji posađeno 42.000 sadnica belog bagrema, pa je ovaj „zeleni pojas“ sada prva linija odbrane sela Oštrelj od prašine – rekao je zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper.
Ziđin Majning Grupa formulisala je „Smernice za rad na ozelenjavanju“ u svim svojim podružnicama kako bi obezbedila tehničku referencu za razvoj dizajna vegetacije, melioracije i očuvanja zemljišta i vode, i obavila ekološku restauraciju svih operativnih lokacija u cilju stoprocentne pokrivenosti vegetacijom svih površina koje su za to dostupne.
​​​​​​​​​​G. Tončev Vasilić
Članak Ziđin povodom Svetskog dana šuma: ŠUME SU „PLUĆA“ PLANETE, ČUVAJMO IH se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija Ziđin Koper ozeleneo više od 130 hektara rudarskih površina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2023

Srbija Ziđin Koper je od 2019. godine do danas posadio oko 386.000 različitih sadnica i ozeleneo više od 130 hektara degradiranih rudarskih površina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbija Ziđin Koper: Ozelenjeno više od 130 hektara rudarskih površina

Izvor: Bor030.net, 21.Mar.2023

Svesna da rudarske aktivnosti mogu prouzrokovati oštećenje površine zemljišta i da, ako se njima ne upravlja pravilno, mogu da imaju negativan uticaj na životnu sredinu, Srbija Ziđin Koper daje sve od sebe da zaštiti krhki ekosistem i ulaže velike napore u izgradnju zelenih i rudnika nalik baštama....

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.