Ziđin Koper: LIKOVNA KOLONIJA „ZIĐIN ART 202“ NA BORSKOM JEZERU

Izvor: TimockeVesti.net, 19.Jul.2023, 05:03

Ziđin Koper: LIKOVNA KOLONIJA „ZIĐIN ART 202“ NA BORSKOM JEZERU

Bor, 19. jul – U susret Danu rudara Srbije, dve Ziđinove kompanije – Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning organizuju od 17. do 21. jula likovnu koloniju „Ziđin Art 2023“. Četrdesetak slikara i ljubitelja slikarstva iz Beograda, Zemuna, Čačka, Niša, Svrljiga, Prokuplja, Donjeg Milanovca, Negotina, Kladova, Zaječara, Bora i Majdanpeka su u tom periodu gosti >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << hotela „Jezero“ na Borskom jezeru. Svi oni imaju mogućnost da, tehnikom po izboru, na platnu ili papiru ovekoveče živopisne pejzaže Bora, Majdanpeka i Borskog jezera na dve zadate teme. Prva je vezana za razvoj rudarske industrije u Boru i Majdanpeku, uključujući pejzaže rudnika, rudarsku opremu i objekte, rudare itd, dok druga podrazumeva pejzaže Bora i Majdanpeka, karakterističnu arhitekturu, motive iz istorije i kulture, nacionalna obeležja, ekonomski razvoj i dostignuća Bora.
Mnogi umetnici potražili su inspiraciju na obali Borskog jezera – Foto: Srbija Ziđin Koper “Namera nam je da putem ovakvih manifestacija popularišemo predele Bora i Majdanpeka, koji su jedinstveni po mnogo čemu. Slavni francuski slikar i vajar Edgar Dega rekao je: „Umetnost nije ono što vidiš, već ono što učiniš da vide drugi“, i to je možda najjednostavnija i najbolja definicija umetnosti. Nadam se da će svi oni moći da izraze kreativnost, da uživaju u opuštenoj stvaralačkoj atmosferi, da na pravi način iskažu misli i osećanja i da na platno ili papir prenesu bogatstvo svoje mašte i svog unutrašnjeg sveta“, rekao je šef Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Ven Hongzi, koji je u ime organizatora pozdravio učesnike likovne kolonije i poželeo im prijatan boravak u Boru, lepo druženje i inspiraciju koja će za rezultat imati umetnička dela na koja će svi biti ponosni.
Akademski slikar i nastavnik iz Prokuplja Ljubomir Cekić, učesnik mnogobrojnih manifestacija ovakve vrste, „Ziđin Art“ doživljava kao veliki umetnički izazov. „Prvi put sam u Boru, pa s nestrpljenjem očekujem da naslikam rudnik „Veliki Krivelj“. Potrudiću se da verno dočaram rudarske motive, ali i lepotu prirode koja je na Borskom jezeru nestvarno lepa.“
Foto: Srbija Ziđin Koper Slikarka Aleksandra Kovačević doputovala je u Bor i na Borsko jezero iz Čačka. „Bilo je mi je zanimljivo i intrigantno da dođem na Borsko jezero, a nadam se da će mi sve to što budem videla prvi put biti i inspirativno. Pejzaži jezera su divni, ali mene interesuju rudnici, površinski kopovi i sva ona mesta gde čovek traži nešto što još uvek nije našao.“
Negotinka Anita Gavrilović bila je posebno oduševljena dočekom i organizacijom, pa je poput „kolege“ iz Prokuplja bila nestrpljiva da ode „na teren“. „Očekivala sam visoke temeprature i došla sam spremna za rad u težim uslovima. Koristiću akrilne boje, jer je takva tehnika najprikladnija za ove vrućine. Prvi put ću slikati ovako nešto, slušala sam lepe priče i želim da se na terenu uverim u njih.“
Anita Gavrilović – Foto: Srbija Ziđin Koper Radovi nastali tokom likovne kolonije ostaće u vlasništvu dve Ziđinove kompanije koje će od 1. do 10 avgusta u hotelu „Jezero“ organizovati izložbu slika. Na Dan rudara Srbije, 6. avgusta, autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade.
Foto: Srbija Ziđin Koper Fond za nagrade iznosi 4.100 evra u dinarskoj protivvrednosti, pa će biti dodeljena jedna prva, dve druge, tri treće i 10 podsticajnih nagrada. Prva nagrada vredi hiljadu evra, druga 600, treća 300, a podsticajna 100 evra.
G. Tončev Vasilić
Članak Ziđin Koper: LIKOVNA KOLONIJA „ZIĐIN ART 202“ NA BORSKOM JEZERU se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.