Za novi borski rudnik bakra i zlata potrebno 1,5 milijarde dolara

Izvor: Bor030.net, 03.Nov.2017, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novi borski rudnik bakra i zlata potrebno 1,5 milijarde dolara

Novi borski rudnik bakra i zlata na ležištu „Čukaru Peki“ mogao bi da bude otvoren 2021. godine, a za to je potrebno čak 1,5 milijarde američkih dolara – pokazali su rezultati Preliminarne ekonomske procene budućeg rudnika bakra i zlata u istočnoj Srbiji.

Oko 37 odsto početnog kapitala za potpuno stavljanje u funkciju rudnika na ležištu „Čukaru Peki“, kako navode u kompaniji Rakita Exploration, koja je i nosilac prava za geološko istraživanje, a čiji je vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << kanadska kompanija Nevsun Resources, odnosi se na razvoj podzemne površine i infrastukture.

Tu, pre svega, spada i izgradnja 22 kilometra sistema ventilacije rudnika. Ostatak sredstava biće utrošen na izgradnju objekata i infrastrukture, za opremu za dobijanje koncentrata bakra, sistema za upravljanje vodom i objekta za odlaganje jalovine.

„Za sada nastavljamo da radimo na definisanju troškova projekta i sprovođenja plana putem direktnog stručnog pristupa. U toku su aktivnosti na dodatnoj detaljnoj razradi i metalurškim ispitivanjima pre preliminarne studije izvodljivosti i naš plan je da finalnu fazu istraživanja započnemo u prvom kvartalu 2018. godine. Sa vladom Srbije radimo na obezbeđivanju dozvola u cilju pokretanja proizvodnje 2021. godine“, ističe Peter Kukielski, generalni direktor kompanije Nevsun i dodaje da Preliminarna ekonomska procena potvrđuje izuzetno dobre ekonomske izglede gornje zone projekta Timok.

Inače, ova kompanija je vlasnik 100 posto gornje zone ležišta rude bakra i zlata visokog kvaliteta Timok i vlasnik 60,4 procenta donje zone ležišta Timok u Srbiji, dok je vlasnik preostalih 39,4 procenta donje zone partnerska kompanija Freeport.

Po završetku studije izvodljivosti kanadska kompanija posedovaće 46, a Freeport 54 procenta.

Što se ležišta „Čukaru Peki“ tiče, procenjuje se da ono po toni sadrži 2,6 procenta bakra i 1,7 procenta zlata.

Srbija će, navode u kompaniji Rakita Exploration, od eksploatacije rudnika ostvariti dobit kroz naplatu naknada za korišćenje mineralnih sirovina u visini od pet odsto, poreza na dobit pravnih lica u visini od 15 odsto, ali i kroz plate zaposlenih i druge dažbine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.