Za kvadrat u Boru treba do 450 evra

Izvor: MC Bor, 05.Jun.2012, 02:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kvadrat u Boru treba do 450 evra

Bor, 4. jun
Cene stanova u Boru stagniraju i za dvoiposoban stan u novogradni treba izdvojiti 400 do 450 evra po kvadratnom metru.
Izvor: Tanjug
U ovom vremenima se, umesto izgradnje novih stambenih četvrti kao što je bio Novi gradski centar sa oko 7.000 stanovnika, razvila trgovina starim stanovima.
Rast cene stanova u Boru bio je lagan od 2004. do 2008. godine kada je vrednost kvadrata >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << stambenog prostora udvostručena i dostigla cenu od 500 evra.
'Početkom svetske recesije banke su pooštrile uslove za stambene kredite i potražnja za stanovima u Boru naglo je prestala. U poslednjih nekoliko godina primetna je stagnacija u kupovini stanova u Boru, a primetna je i blaga stagnacija cena nekretnina', kazao je Zoran Janković, vlasnik privatne agencije za promet nekretnina Fontana u ovom gradu.
Janković je međutim primetio kako je u odnosu na ostale gradove u Srbiji, uključujući i Beograd, gde su cene stanova pale u poslednje tri godine čak za 30 posto, u Boru taj pad nekoliko procenata .
Zaposleni u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, gde je prosečna plata oko 60 000 dinara, najčešći su kupci stanova u Boru.
'Rata od 200 evra sasvim je dovoljna da se u Boru kupi dvoiposoban konforan stan sa centralnim grejanjem u novogradnji gde je trenutna cena oko 450 evra', kazao je Janković.
U Boru je 1970-tih vladala najveća ekspanzija u stambenoj izgradnji. Godišnje je u tom periodu građeno 300 do 400 stanova što je za tadašnjih oko 34.000 stanovnika predstavljalo nezapamćenu ekspanziju. Posle 2000. došlo je do stagnacije i gotovo prestanka gradnje stanova.
Cene stanova u Boru dostigle su minimum 2004, kada je stan sa centralnim grejanjem u novogradnji koštao oko 250 evra po kvadratu. Do 2007, kvadrat stana u starom delu Bora mogao je da se kupi za 100 do 150 evra.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.